Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

SD och Alliansens valkampanjer toppar anmälningsligan

Publicerad: 9 September 2014, 06:24
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:28

Här är valkampanjerna som gjort svenskarna förbannade.


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaReklamombudsmannenAlliansen

När svenskarna blir upprörda, kränkta eller lurade av reklam är det till Reklamombudsmannen, RO, de kan vända sig med sina klagomål.

Med fem dagar kvar till valet har RO för Dagens Medias räkning sammanställt samtliga anmälningar mot partiernas valkampanjer.

I topp finns Sverigedemokraternas kontroversiella och hårt kritiserade tiggerikampanj, som bland annat syntes i Stockholms tunnelbana. Totalt 22 anmälningar har riktats mot kampanjen, som fortfarande är igång.

Näst mest anmäld är Alliansens ”tårtfilm”, som syftade till att sänka trovärdigheten för det rödgröna blocket.

Anmälningarna avvisas per automatik av Reklamombudsmannen.

– Vi prövar vara det som är rent kommersiellt. Så anmälningarna leder ingen vart, säger Gunilla Welander, jurist hos Reklamombudsmannen.

Bakgrunden till att allmänhetens anmälningar mot partiernas valkampanjer inte kan prövas är att politiska budskap regleras av tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen, inte marknadsföringslagen som övrig reklam.

– Sedan finns det tryck och yttrandefrihetsbrott i lagstiftningen, såsom hets mot folkgrupp och ärekränkning. Men vad jag vet har ingen valkampanj någonsin blivit fälld för något sådant, säger Gunilla Welander.

SL och Clear Channel blev i maj nedringda av arga Stockholmare, efter att man låtit Sverigedemokraternas budskap om att stoppa ”det organiserade tiggeriet på våra gator” pryda det offentliga rummet.

– Riktlinjerna är väldigt tydliga och just politiska budskap har extra skydd av yttrandefriheten. Vi följer dessa riktlinjer och tar inte ställning i den här frågan, sade Clear Channels vd Ola Klingenborg då till Dagens Media.

Flera JK-anmälningar riktades tidigare i år mot Sverigedemokraternas tiggerikampanj. Den senaste inkom i augusti. Dessa har dock inte lett till något åtal.

Topplistan – de mest anmälda valkampanjerna

• Sverigedemokraternas tiggerikampanj (bland annat i Stockholms tunnelbana): 21 anmälningar

• Alliansens ”tårt-film” i (TV4): fem anmälningar

• Sverigedemokraternas reklamfilm (TV4 och TV7): tre anmälningar

• Moderaternas film med män i hiss (TV4): en anmälan

• Socialdemokraternas film med flicka som drömmer om att bli läkare (TV4)

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.