Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

SD hoppas på ”Aftonbladet-effekten”

Publicerad: 6 september 2010, 12:47
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:40

Ett internt mejl, som citeras av Expo, avslöjar Sverigedemokraternas strategi för reklamfilmen.


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaTV4Aftonbladet

Ikväll är det premiär för Sverigedemokraternas omdebatterade reklamfilm. Att den skulle bli just omdebatterad kom inte som en överraskning för partiledningen.

I ett internt mejl som tidningen Expo tagit del av skriver partiledaren Jimmie Åkesson att det var ett av de främsta orsakerna till att partiet alls visar tv-reklam.

”Att etablissemanget skäller på oss är bra. Då får vi debatt och möjlighet att prata om våra profilfrågor”, skriver han i mejlet, enligt Expo.

Dessutom uppmanar han sina partikamrater att inte köpa "etablissemangets tolkning" av filmen, att man ställer pensionärer mot invandrare.

Istället vill man förmedla "att det finns en värdekonflikt mellan vissa invandrarkulturer och vårt svenska levnadssätt att all politik handlar om prioriteringar, och vi prioriterar välfärd framför massinvandring", enligt mejlet, som ska ha skickats samma dag som den första filmen offentliggjordes.

I höstas publicerade tidningen Aftonbladet en debattartikel från Jimmie Åkesson, med rubriken ”Muslimerna är vårt största utländska hot”.

Artikeln kickade igång en stor debatt – och ledde också till att Sverigedemokraterna opinionssiffror, i alla fall tillfälligt, ökade.

Något som Jimmie Åkesson hoppas ska hända igen.

”Får vi en repris av Aftonbladetdebatten, så har vi världens chans till jordskred”, skriver Jimmie Åkesson.

Många har spekulerat i att Sverigedemokraterna visste att reklamfilmen skulle stoppas och att den första filmen var ett pr-trick.

– Det fanns ingen sådan tanke. Vi har egna jurister och det finns ingenting i filmen som inte håller i en rättslig prövning, sa Sverigedemokraternas pressekreterare Erik Almqvist nyligen till Dagensmedia.se.

Martin Schori

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev