Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

SD hånade antirasist-blogg – stäms av stjärnfotograf

Publicerad: 17 december 2014, 08:45
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:18

Sverigedemokraterna stäms för bildstöld av den världsberömda fotografen Jill Greenberg.


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Stjärnfotografen Jill Greenberg stämmer Sverigedemokraterna samt Sverigedemokraterna i Mölndal för bildstöld. Jill Greenberg kräver 300 000 kronor, plus ränta, för upphovsrättsintrånget.

Fotografens fotoserie ”End times” har skapat massiv uppmärksamhet världen över, och verken – som föreställer gråtande barn – ställdes bland annat ut på Fotografiska i Stockholm hösten 2013.

Bilderna speglar Jill Greenbergs frustration över politiken i USA under Bushadministrationen, samt den kristna högern i USA.

Enligt Jill Greenbergs stämningsansökan har flera verk ur serien, utan tillåtelse, lagts upp på Sverigedemokraternas sajt.

”Verken har bearbetats och lagts upp utan Greenbergs tillstånd i ett inlägg på SD Mölndals undersida på SD Riks webbplats”, står det i stämningsansökan.

Det handlar om verken ”Torture”, ”Shock” och ”Four more years”, som ska ha arrangerats som en seriestripp i syfte att driva med den antirasistiska bloggen ”Inte rasist, men” (förkortat IRM).

Henrik Johansson, som driver IRM, berättar för Dagens Media att SD använde Jill Greenbergs bilder för att håna sajten.

– De la ut den här bilden tillsammans med en text där vi utmålades som kränkta crybabies. Men jag tror faktiskt att de tog bort bilden långt tidigare för vi påpekade ju hur fåniga de var. Det var ju för det första de som var kränkta över att vi skrev om dem, säger han och skrattar.

Han fortsätter:

– Här har vi ett politiskt parti som lade halva valrörelsen på att göra lustiga bilder om oss. Det är ju helt orimligt. Det var mer om oss på SD Mölndals sajt än om partiets politik. Vi skrattade mycket åt dem när de höll på som mest.

Blev du förvånad när du hörde talas om stämningen?

– Ja, faktiskt. Men jag gnäller ju inte direkt över att pengarna går till något annat än deras reklam och rasistiska propaganda.

Jill Greenberg anser att SD:s publicering medför stor skada för verkens och hennes anseende.

”Det är ytterst allvarligt för Greenbergs anseende som konstnär och fotograf att hennes konstverk syns i ett politiskt sammanhang som det aktuella”, heter det i stämningsansökan.

Jill Greenberg ska ha uppmärksammats på bildstölden genom tips från allmänheten. Efter att ha kontaktat SD plockades bilderna bort i slutet av sommaren. Parterna har därefter utan framgång försökt nå en uppgörelse utanför domstol, utan framgång.

Peter Bjellheim, ordförande i SD Mölndal, uppger för Dagens Media att han inte är insatt i frågan.

– Jag har inga kommentarer kring detta, utan hänvisar till SD Riks, säger han.

Känner du till den aktuella publiceringen?

– Som sagt, jag har inga kommentarer till detta.

SD-politikern Kent Ekeroth har tidigare stämt tidningar som Dagens Media och GP för just bildstöld, efter att tidningarna utan tillåtelse lagt upp bilder ur den omtalade järnrörsfilmen.

Dagens Media söker Martin Kinnunen, pressansvarig för Sverigedemokraterna.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev