Samkönade trafikljus när Stockholms stad firar Pride

2018-07-25 14:28  

Europride kommer i år märkas av lite extra i Stockholm. Obelisken vid Sergels torg kommer lysa i regnbågens färger och samkönade trafikljus kommer installeras på olika platser i staden.

I år är Stockholms stad för tredje gången värd för Europride, som är Europas största HBTQ-arrangemang, och tiotusentals besökare väntas strömma till huvudstaden.

På lördagen den 4 augusti går Pridetåget genom city och under hela veckan hålls seminarier och aktiviteter i Europride House i Kulturhuset.

Att det firas Pride kommer i år märkas på ännu fler sätt i Stockholm, bland annat genom att Obelisken vid Sergels torg kommer lysa i regnbågens färger.

På torsdag den 26 juli installeras dessutom samkönade trafikljus i tre korsningar i närheten av festivalområdet på Östermalms idrottsplats.

– Sergels torg är en av Sveriges mest centrala platser, att nu ännu tydligare manifestera för alla människors lika värde genom att göra ”pinnen” regnbågsfärgad är en tydlig signal att Stockholm ska vara en öppen stad, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP), i ett pressmeddelande.

Stockholms stad monterar också tillfälliga linser på ett femtiotal trafikljus i tre korsningar i anslutning till festivalområdet på Östermalm:  Valhallavägen–Lidingövägen, Lidingövägen–Fiskartorpsvägen och Valhallavägen–Drottning Sofias väg.

Maskningen med grön eller röd gubbe byts till tjej-tjej/kille-kille. Enligt Stockholms stad följer linserna vägmärkesförordningen.

– Nu när Stockholms stad har köpt in linserna tycker jag att vi skulle kunna ha dem i fyra korsningar året runt. Jag ser gärna att stockholmarna lämnar in önskemål om speciella platser eller om de samkönade trafikljusen ska turnera runt i city och ytterstaden, fortsätter Daniel Helldén i pressmeddelandet.

Amanda Törner

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Åsikter & debatt