Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

Samkönade trafikljus när Stockholms stad firar Pride

Publicerad: 25 juli 2018, 12:28
Uppdaterad: 25 juli 2018, 12:36

Bild 1/2  Foto: Isa/Rebecka Lundberg

Europride kommer i år märkas av lite extra i Stockholm. Obelisken vid Sergels torg kommer lysa i regnbågens färger och samkönade trafikljus kommer installeras på olika platser i staden.


Ämnen i artikeln:

PrideStockholms Stad

I år är Stockholms stad för tredje gången värd för Europride, som är Europas största HBTQ-arrangemang, och tiotusentals besökare väntas strömma till huvudstaden.

På lördagen den 4 augusti går Pridetåget genom city och under hela veckan hålls seminarier och aktiviteter i Europride House i Kulturhuset.

Att det firas Pride kommer i år märkas på ännu fler sätt i Stockholm, bland annat genom att Obelisken vid Sergels torg kommer lysa i regnbågens färger.

På torsdag den 26 juli installeras dessutom samkönade trafikljus i tre korsningar i närheten av festivalområdet på Östermalms idrottsplats.

– Sergels torg är en av Sveriges mest centrala platser, att nu ännu tydligare manifestera för alla människors lika värde genom att göra ”pinnen” regnbågsfärgad är en tydlig signal att Stockholm ska vara en öppen stad, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP), i ett pressmeddelande.

Stockholms stad monterar också tillfälliga linser på ett femtiotal trafikljus i tre korsningar i anslutning till festivalområdet på Östermalm:  Valhallavägen–Lidingövägen, Lidingövägen–Fiskartorpsvägen och Valhallavägen–Drottning Sofias väg.

Maskningen med grön eller röd gubbe byts till tjej-tjej/kille-kille. Enligt Stockholms stad följer linserna vägmärkesförordningen.

– Nu när Stockholms stad har köpt in linserna tycker jag att vi skulle kunna ha dem i fyra korsningar året runt. Jag ser gärna att stockholmarna lämnar in önskemål om speciella platser eller om de samkönade trafikljusen ska turnera runt i city och ytterstaden, fortsätter Daniel Helldén i pressmeddelandet.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

PrideStockholms Stad

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.