Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag08.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

Samernas riksförbund överväger att anmäla Byggmax

Publicerad: 21 September 2011, 06:54
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:57

Efter gårdagens artikel på dagensmedia.se överväger Svenska samernas riksförbund att JO-anmäla Byggmax.


Ämnen i artikeln:

VinterByggmax

I går kunde dagensmedia.se rapportera om den annons för Byggmax i DN som fick reklambyrån Vinter att rasa. Nu överväger SSR, Svenska samernas riksförbund, att JO-anmäla Byggmax.

Ragnhild Svonni, administrativ chef på SSR, förstår att annonsen syftar till att vara humoristisk, men anser ändå att Byggmax har agerat felaktigt.

- Jag skulle vilja ställa en motfråga. Skulle det vara okej om man använde svarta amerikaner för att sälja ost, eller använda judar för att sälja något som inte har ett dugg med judar att göra?, säger hon till Norrländska Socialdemokraten.

Hon fortsätter:

– Och humor är humor. Men det är alldeles för enkelt att ta till samiska symboler. Dräkten symboliserar vilka vi är. Rent juridiskt har man inte rätt att använda den här typen av marknadsföring utan att betala ersättning. Därför bör vi överväga att JO-anmäla annonsen.

Ragnhild Svonni ställer sig även frågande till om Per Kuhmunen, mannen som duplicerats i annonsen, verkligen har tillfrågats om han vill medverka i denna.

– Man tror inte att det är personer bakom. Samerna blir som en symbol, säger hon.

Dagensmedia.se har varit i kontakt med fotografen Peter Rosén i Abisko, som har sålt bilden till Byggmax. Enligt Peter Rosén har Per Kuhmunen godkänt att bilden användes i Byggmax reklam.

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

VinterByggmax

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.