Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

Sålde iphone-reparation med kvinnobröst

Publicerad: 2 december 2014, 09:33
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:20

Trasig telefon visades upp framför djup urringning – fälls nu av RO.


En telefonreparatör i Halmstad fälls av Reklamombudsmannen efter en annons som publicerades på företagets facebooksida 2012.

Annonsen visar en bild på en kvinna i röd urringad klänning. Bilden är beskuren så att fokus ligger på brösten. Mellan brösten ligger en sprucken Iphone under texten "Alla har vi haft ett brustet hjärta".

Enligt RO är har reklamen, som anmälts av Svensk Kvinnolobby, ingen koppling till produkten och är därför sexistisk.

"Reklamombudsmannen finner att kvinnan, genom sin urringning och det sätt som bilden är beskuren på, fram­ställs som ett rent sexobjekt. Framställningen av kvinnan har ingen koppling till den marknads­förda produkten telefonreparationer vilket är kränkande för kvinnor i allmänhet."

Men enligt företaget själva handlar det om ett missförstånd. Facebooksidan drevs tidigare av en person med enskild firma - ett företag som man senare gick ihop med.

Ingen visste att bilden låg där, säger Pelle Stenbäck delägare i bolaget till Dagens Media.

– Vi har inte fattat det där överhuvudtaget. Det är ingen annons. Det är en liten, liten pixelbild som han lade upp på facebooksidan när han utförde reparationer hemma i sin källare, säger han och fortsätter.

– Det är alltså inte vårat företag som ligger bakom det, utan hans gamla som inte längre existerar. Om man tar på sig rollen att fälla företag och vara sexistisk nemesis så är det minsta man kan begära att de kollar fakta på den man skall halshugga, säger Pelle Stenbäck han till Dagens Media

Trots missförstånden har man dock valt att inte yttra sig i ärendet hos RO. Något som Pelle Stenbäck förklarar med att han trodde att det hela var ett skämt.

– Vi visste inte vad vi skulle säga. Jag fattade inte att det var på riktigt, säger han.

Kan du förstå att bilden upplevs som sexistisk?

– Ja om någon blir irriterad får man ju ta hänsyn till det. Men det fanns inget medvetet uppsåt att vara sexistiskt. Jag tror inte att han hittade någon bättre bild när han googlade.

Anton Andersson

anton.andersson@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev