Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

Så uppmärksammar branschen Internationella kvinnodagen

Publicerad: 8 Mars 2018, 08:47
Uppdaterad: 8 Mars 2018, 11:47

Billigare tamponger och blomklädda statyer – här är branschens sätt att belysa 8 mars.


För att uppmärksamma den Internationella kvinnodagen har flera företag och medier valt att lansera en rad kampanjer och diverse listor över mäktiga och betydelsefulla kvinnor inom olika branscher.

Dagens Media har samlat ett axplock av alla initiativ.

Interflora smyckar statyer

Foto: Staffan Kjellvestad

Interflora har valt att smycka kvinnliga statyer med blommor för att belysa den ojämna fördelningen mellan män och kvinnor i det offentliga rummet. Enligt Interflora föreställer endast 10 procent av alla statyer i Sverige just kvinnor.

Apoteket Hjärtat tar bort momsen på tamponger

I kampanjen "Har du moms, eller?" sänker Apoteket Hjärtat momsen på apotekets egna mensskydd. I Sverige ligger momsen på mensskydd på 25 procent, vilket Apoteket Hjärtat menar är både är "högt" och "onödigt".

Anti-våldskampanj placeras på dörrar

Kampanjen "No more excuses" vill få ett stopp på ursäkterna kring våld i hemmet.

– Med "No more excuses" vill vi säga att ingen ursäkt är bra nog, oavsett vilken roll du har i sammanhanget. Vi har alla en skyldighet att agera och vi vill informera om att du kan göra något. Vi står redo med kunskapen som krävs för att hjälpa till, säger Ann Isaksson, verksamhetschef på Alla Kvinnors Hus, i ett pressmeddelande.

Kampanjbudskapet har placerats ut på dörrar eftersom just dörren är en vanlig ursäkt till varför en kvinna har en blåtira eller andra skadar på sin kropp, när det i själva verket rör sig om misshandel.

Expressen korar årets kvinna

För tionde året i rad utser Expressen Årets kvinna och 99 andra kvinnor som sticker ut eller betyder något särskilt i det svenska samhället. För första gången går inte förstaplatsen till en specifik person, Årets kvinna är istället "Din medsyster".

Motiveringen lyder:

"Hon håller inte alltid med dig, men när det gäller står hon vid din sida. Med Metoo fick systerskapet sin revansch, och plötsligt var allting möjligt.

Trakasserier och övergrepp som sopats under mattan i decennier drogs fram i ljuset, kvinna efter kvinna sa ”jag också” och skammen flyttades dit den hör hemma – hos blundande chefer, tysta kolleger och förövarna själva.

I Sverige samlades tiotusentals kvinnor i upprop efter upprop för ett jämställt arbetsliv fritt från sexuella övergrepp och diskriminering. De som tidigare vänt bort blicken från kvinnors rätt att slippa våld och särbehandling tvingades äntligen att lyssna. Tillsammans öppnade kvinnors kollektiva solidaritet dörren till en framtid bortom männens villkor".

Topp fem på listan:

2# Alice Bah Kuhnke, kulturminister3# Mia Skäringer Lázár, skådespelare 4# Charlotte Kalla, längdskidåkare5# Marie Göranzon, skådespelare

Näringslivets mäktigaste kvinnor

Även Veckans Affärer gör årligen en lista, inte över Årets kvinna, utan över näringslivets mäktigaste kvinnor.  I år utses både Isabella Löwengrip och Kerstin Hessius till årets mäktigaste.

Facebook uppmanar till hyllning

Facebook lanserar kampanjen "Credit her", som belyser kvinnor från då och nu som förtjänar att hyllas lite extra. I klippet syns bilder på Big Mama Thornton och fysikern Dr. Chien-Shiung Wu. Facebook har även skapat ramar och bakgrunder till plattformen så att användare kan lägga upp inlägg som hyllar eller visar stöd under internationella kvinnodagen. Den sociala plattformen passar även på att flagga för sitt program #Shemeansbusiness som för samman kvinnliga företagare.

Verktyg mot sexistisk reklam

Unruly släpper ett verktyg som ska hjälpa annonsörer avgöra om deras reklam är sexistisk och stereotyp.

Ebba Busch Thor frontar KDU:s jämställdhetskampanj

KDU vill göra jämställdhet till en av sina valfrågor och gör en ny version av kampanjen "We Can Do It – utan kvotering" från 2010. Frontar gör Ebba Busch Thor, precis som hon gjorde för åtta år sedan.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.