måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

Så ska branschen redovisa effekt – nu släpps Effektsystemet

Publicerad: 16 juni 2021, 09:29

Totalt ingår 36 nyckeltal i ”Effektsystemet” som lanseras av Sveriges Annonsörer.

Efter ett års arbete är nu ”Effektsystemet” på plats – en branschstandard för hur effekterna av marknadsföring ska redovisas.

Ämnen i artikeln:

Sveriges AnnonsörerHanna Riberdahl

Madeleine Nilsson

madeleine.nilsson@dagensmedia.se


Dagens Media kunde för nästan precis ett år sedan rapportera om Sveriges Annonsörers initiativ kring effektfrågan, som handlade om problematiken med att bevisa effekten av sina reklaminvesteringar.

LÄS ÄVEN: Sveriges Annonsörer: ”Vi jobbar med effektfrågan på ett felaktigt sätt i dag”

Det så kallade Effektinitiativet har nu alltså mynnat ut i en branschstandard för hur effekt ska redovisas.

”Effektsystemet” omfattar 36 nyckeltal, exempelvis kundnöjdhet, share of search, kännedom, relevans och varumärkespenetration. Måtten är indelade i sex olika områden; medier/investeringar, digitala mått, kampanjmått, varumärkesmått, ekonomiska mått och relationsmått. 

– Detta är en milstolpe och ett svar på en av branschens verkligt stora utmaningar. Den här branschstandarden kommer att underlätta rejält för marknadsförare, företagsledningar och samarbetspartners, och ger gemensamma mål att jobba mot. Men framför allt bidrar den till att förstärka kopplingen mellan marknadsföringsinsatser och affärsvärde, vilket är kritiskt för att se marknadsföring som en investering i lönsam tillväxt, och inte bara som en kostnad, säger Hanna Riberdahl, vd på Sveriges Annonsörer, i ett pressmeddelande.

”Effektsystemet” utgår från en modell som den franska annonsörsorganisationen Union des Marques har tagit fram. 24 av de 36 nyckeltalen i den svenska standarden kommer från den franska modellen och resterande tolv nyckeltal har Effektinitiativets arbetsgrupp lagt till.

”Effektsystemet” har dock redan kritiserats. Joel Pallvik, senior rådgivare och medgrundare av sponsringskonsulten Pack Train, skriver i ett debattinlägg hos Dagens Media att sponsringsbranschen saknas i initiativet.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev