Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag29.05.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

Så firar Audi att kvinnor får köra bil i Saudiarabien

Publicerad: 26 Juni 2018, 10:46
Uppdaterad: 26 Juni 2018, 10:46

I söndags 24 juni var det premiär för kvinnors rätt att köra bil i Saudiarabien. Det firar biltillverkaren Audi med en ny kampanj.


Ämnen i artikeln:

Audi

Sedan 50-talet har det varit förbjudet för kvinnor att inneha körkort och köra bil i Saudiarabien.

Under lång tid har landets kvinnor kämpat för att häva förbudet, och flera har gripits under årens gång för att ha trotsat det.

I våras kom tillsist beslutet om en lagändring, som trädde i kraft i söndags den 24 juni. Många kvinnor firade direkt den ökade friheten och självständigheten genom att sätta sig bakom ratten och ge sig ut på vägarna.

För att fira den historiska dagen lanserar biltillverkaren Audi en kampanj, som genom ett modern Saudiskt par illustrerar hur jämställd bilkörning ser ut i det vardagliga livet.

I kampanjfilmen, som kallas "Doors", rör sig paret genom sitt hem ut mot bilen. Påväg genom huset öppnar mannen på ett traditionsenligt sätt dörrarna för sin fru, men väl ute på gården öppnar kvinnan bildörren för sin man – till passagerarsätet.

– Men den här filmen vill vi välkomna Saudiarabiens kvinnor in i Audis värld, säger Jorg Dietzel, global kreativ- och mediechef på Audi, enligt Adweek.

Bakom kampanjen ligger Thjnk i Hamburg.

Flera andra aktörer inom bilindustrin har kampanjet på lagändringen. Bland dessa finns Shell som i maj lanserade en film där de lät fem Saudiarabiska män med olika bakgrunder och perspektiv dela med sig av sina tankar kring att landets kvinnor nu skulle få rätt att köra bil.

Tidigare under året lanserade Nissan sin kampanj "#Shedrives", där man lät kvinnor övningsköra för första gången.

I filmen säger de deltagande kvinnorna att de ser fram emot lagändringen, men berättar att de samtidigt har stött på en del motstånd från familjemedlemmar. Vändingen i filmen kommer när Nissan överraskar kvinnorna med att låta män i deras närhet – såsom äkta män, pappor eller bröder – agera handledare för en dag.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Audi

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.