Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

Så blev F&B:s "Marriage Market"-film viral

Publicerad: 15 april 2016, 12:29
Uppdaterad: 19 april 2016, 14:19

Forsman & Bodenfors kampanj mot påtvingat giftermål i Kina har fått viral spridning. "Ogifta kvinnor stigmatiseras världen över", säger art director Sophia Lindholm.

Ämnen i artikeln:

Forsman Bodenfors

AT

Amanda Törner

amanda.torner@dagensmedia.se


Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Kampanjen #changedestiny och filmen ”Marriage Market” från hudvårdsmärket SK-II har väckt reaktioner världen över.

Initiativet vill belysa det i Kina kontroversiella uttrycket ”Sheng Nu”, som används om kvinnor över 25 år som fortfarande är ogifta. Översatt till engelska betyder det ”leftover women”.

Det är svenska reklambyrån Forsman & Bodenfors som står bakom kampanjen, som just nu fått spridning i över 35 länder och i skrivande stund fått över 11 miljoner visningar.

– Vi var medvetna om att det här är ett ämne som är högst aktuellt i Kina, att det är provocerande och utmanande med stark relevans i målgruppen. Så visst förväntade vi oss att väcka diskussion, men riktigt så här stor spridning hade vi inte räknat med. Det blev snabbt tydligt att kampanjen har en väldig emotionell effekt, säger Susanna Fagring, projektledare på Forsman & Bodenfors, till Dagens Media.

Kampanjen har även blivit den första någonsin i sitt slag att trenda på Weibo, som är Kinas motsvarighet till Facebook med närmare 600 miljoner användare.

Sophia Lindholm, art director på Forsman & Bodenfors, säger att man under research-fasen av arbetet fascinerades över att det fanns ett fenomen som "Sheng Nu” i Kina.

– I och med att kampanjen nu har fått global spridning har vi fått det bekräftat, att ämnet är relevant även utanför Kina. Ogifta kvinnor stigmatiseras världen över, skillnaden är bara att man i Kina har ett specifikt uttryck för det, säger Sophia Lindholm till Dagens Media.       

Nu släpper man tre nya behind the scenes-filmer som skildrar kampanjens huvudpersoner, som berättar mer om Kinas syn på giftermål och hur de har påverkats av kampanjens budskap.

– Inspelningen blev en resa för de här kvinnorna, och vi ville lyfta hur de kände efter sitt deltagande i kampanjen och hur de upplevt hela processen. Det visade sig att både dem och deras föräldrar påverkats enormt, för vissa var det första gången de pratade inom familjen om pressen kvinnorna upplever, fortsätter Sophia Lindholm. 

Susanna Fagring menar att man framför allt har fått positiva reaktioner på kampanjen.

– Frågan har bubblat under ett tag, men nu har den fått extra skjuts. Jag skulle säga att reaktionerna till nittio procent är positiva, många kommentarer handlar om att man är tacksam över att inte behöva känna sig ensam i frågan.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev