söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

(S) varumärkesskyddar "Nordiska modellen"

Publicerad: 20 februari 2012, 09:48
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:32

Slaget om vem som kan ta åt sig äran för "Den nordiska modellen" är avgjord – i alla fall för Patent- och registreringsverket.


MS

Martin Schori


Socialdemokraterna har fått varumräkesskydd för begreppet "Den nordiska modellen", rapporterar (S)-märkta tidningen Aktuellt i Politiken.

– Det är väl lite snopet för den moderatledda regeringen, säger Inger Segelström, generalsekreterare på (S) nordiska organisation Samak, till tidningen.

Organisationen har nyligen presenterat ett forskningsprojekt med namnet ”Nordiska modellen till 2030”, och det är därför man valt att gå till PRV.

Uttryck som den svenska och den nordiska modellen har traditionellt beskrivits som resultat av en lång period av socialdemokratiskt styre, men den bilden har utmanats den senaste tiden, bland annat av historieprofessorn Lars Trädgårdh, och hans skrift ”The Nordic Way”, som Moderaterna nyligen delade ut till regeringskollegor i Norden och Storbritannien.

– Man har haft många olika definitioner på vad den nordiska modellen är. Jag tycker att det behövdes ett klargörande av varumärket. Tittar man på forskning och allt som har skrivits om den nordiska modellen, så har Patent- och Registreringsverket gjort bedömningen att det är den socialdemokratiska nordiska modellen vi pratar om, säger Segelström.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev