Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

RON fäller Ledarnas kampanj

Publicerad: 2 november 2011, 06:21
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:52

Ledarnas kampanj, där ett antal namn använts utan personernas godkännande, döms nu av Reklamombudsmannens Opinionsnämnd.


Dagensmedia.se har redan tidigare skrivit om den mycket uppmärksammade kampanjen från Ledarna, där flera personers namn förekom utan att deras tillstånd hade inhämtats.

Kampanjen drogs efter kritik tillbaks och nu döms den alltså av Reklamombudsmannens Opinionsnämnd, RON. Detta skriver Nikke Lindqvist, som var en av dem vars namn användes utan lov och som har tagit del av RON:s uttalande, i sin blog.

I uttalandet säger RON att själva tjänsten som Ledarna marknadsförde var en gratistjänst, men att det ändå fanns ett ekonomiskt syfte med kampanjen i förlängningen och att nämnden alltså är behörig att pröva om affischen strider mot ICC:s regler.

RON:s enhälliga beslut är att kampanjen strider mot artikel 14 i ICC:s regler.

"Reklamombudsmannens opinionsnämnd finner att reklamen på stortavlorna åberopar personnamn utan att tillstånd i förväg har inhämtats. Den strider därmed mot artikel 14 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation", skriver nämnden i sitt uttalande.

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.