Gå direkt till textinnehållet

Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
Prenumerera


Få hela storyn –

Starta din prenumeration.

Upptäck våra fördjupande analyser inom medier och marknadsföring

Prenumerera

Kampanjer

RO: "Vi prövar fler ärenden än en domstol"

Reklamombudsmannen svarar på Sveriges Kvinnolobbys krav på lagstiftning mot sexistisk reklam – och anklagelserna om att vara en "tandlös" institution.


Publicerad 2013-10-25 04:00

Ämnen i artikeln:

Reklamombudsmannen

Dela artikeln:

I går skrev Dagens Media om Sveriges Kvinnolobby, som i en artikel på Aftonbladet debatt krävde att politikerna skulle ta könsdiskriminerande reklam på allvar – och lagstifta mot den.

Organisationen kallade också Reklamombudsmannen för "tandlös" och menade att de inte kan påverka företag. Gunilla Welander, jurist på RO svarar nu på kritiken.

– En av tankarna med självreglering är att näringslivet ska ta sitt eget ansvar, för att lagstiftning inte ska bli nödvändig, säger hon.

– Dessutom har ju vi ett tredelat uppdrag. Förutom att pröva om reklam bryter mot Internationella handelskammarens regler, så har vi också till uppgift att informera och vägleda. Den proaktiviteten finns ju inte hos en domstol, säger hon till Dagens Media.

Gunilla Welander menar också att RO prövar långt fler ärenden än vad en domstol skulle göra.

– Vi prövar omkring 300 ärenden om året och 45 procent av dem rör sexistisk eller könsdiskriminerande reklam, säger hon och fortsätter.

– Jag tror att det är mer effektivt med ett självsanerande system, vi kan också agera snabbt. Det gör ju att annonsören har en möjlighet att agera. Vid flera tillfällen har det skett att annonsörer ändrat eller avbrutit kampanjer när de fått veta att den anmälts.

Niclas Rislund

niclas@dagensmedia.se

Dagens Medias nyhetsbrev

Missa ingenting från Dagens Media! Prenumerera på vårt nyhetsbrev helt gratis!

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.