Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

RO prövar inte Bingo Rimérs bröstbild

Publicerad: 15 September 2014, 07:10
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:29

Bingo Rimérs bröstbild anklagades för att vara sexistisk. Nu slår Reklamombudsmannen fast att bilden skyddas av tryckfrihetsförordningen.


Mellan de nakna brösten har kvinnan en flaska av Bingo Rimérs vin "Sexy By Sweden". Bilden, som hängde utanför nattklubben Ambassadeur i Stockholm, har väckt starka känslor – och anmäldes till RO av Sveriges Kvinnolobby.

Bingo Rimér har dock hävdat att bilden inte är reklam utan att den ska ses som ett konstverk. Nu får han medhåll av Reklamombudsmannen.

" Det är i ärendet inte utrett om det marknadsförs ett vin i Sverige som heter Sexy by Sweden. På Systembolaget marknadsförs ett vin under varumärket S by Sweden. Huruvida det finns en kommersiell koppling mellan S by Sweden och vinet på bilden är inte utrett.

Enligt fotografens uppgifter är den anmälda bilden inte reklam utan ett konstverk. Mot bakgrund av ovan finner Reklamombudsmannen att det råder osäkerhet om bilden har ett kommersiellt syfte och rör rent kommersiella förhållanden. Råder osäkerhet om en bild är skyddade ska tryckfrihetsfriförordningen ges företräde och uppgifterna bedömas som skyddade.

Reklamombudsmannen finner det inte utrett att fotografiet har ett kommersiellt syfte och rör rent kommersiella förhållanden. Reklamombudsmannen saknar därmed behörighet att pröva om bilden är förenlig med ICC:s regler och anmälan avvisas därför", skriver RO.

Bingo Rimér själv jublar över beslutet.

" Bingo VS RO..  1-0.. haha", skriver han i ett mejl till Dagens Media.

LÄS OCKSÅ:

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.