Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

RO fäller skoannons

Publicerad: 11 September 2009, 13:46
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:14

Ett skoföretag som marknadsför sina produkter med en naken kvinnokropp fälls av Reklamombudsmannen.


I en annons för Skofyndet.se syns en naken kvinnas kropp, från midjan och nedåt. Det enda som hon bär i klädväg är ett par röda träskor.

En privatperson reagerade på annonsen och anmälde den till Reklamombudsmannen. Som nu fäller den eftersom man anser att den är könsdiskriminerande.

”Reklamombudsmannen finner att kvinnan på bilden är omotiverat naken för att visa den marknadsförda produkten. Reklamen är ett exempel på en reklamåtgärd i vilken kvinnor används som blickfång av sexuell natur på ett sätt som är kränkande mot kvinnor i allmänhet”, skriver RO i sitt uttalande.

Skofyndet lämnade följande kommentar till RO:

”Annonsörens tanke med reklambilden har inte varit att kränka eller cementera någon nedvärderande syn på ena eller andra könet. Den aktuella modellen fick fria händer och upplever detta som en form av konst. Bilden ska ses som ett konstprojekt som annonsören fick använda i sin reklam”.

RO har också under september fällt en annons från bolaget Specialfälgar AB. Även den annonsen var diskriminerande mot kvinnor, anser RO.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.