Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

RFSL gör staty av "dick pics"

Publicerad: 12 juli 2017, 14:20
Uppdaterad: 24 augusti 2017, 09:21

UPPDATERAD. RFSL vill skapa ett schysstare dejtingklimat och belysa problemet med oönskade "dick pics".


Ämnen i artikeln:

RFSLÅkestam Holst

För att skapa ett schysstare dejtingklimat släpper RFSL Stockholm "Sexperternas dejtingbok". I samband med boksläppet rullar RFSL även ut kampanjsidan dontbeadick.se vars namn både syftar till att behandla varandra med respekt, men som också uppmärksammar oönskade "dick pics" på ett lite annorlunda och kreativt vis.

– Vi märker att det är jättemånga som har funderingar kring dejting och relationer. När vi pratar med personalen på Venhälsan (en mottagning för män och transpersoner på Södersjukhuset) berättar de också att de har många samtal om just sex och dejting, säger Filip Garcia, till Dagens Media och fortsätter:

– Dejting och sex har blivit lite av en konsumtion, det finns många appar där man bara ”swipar” förbi människor. Det har skapat ett litet kyligare klimat, vi vill belysa det och få folk att bli lite schysstare.

I boken tas även "dick pic-fenoment" upp och för att lyfta att det inte är okej att skicka penisbilder utan samtycke har man skapat kampanjsidan dontbeadick vars budskap lyder: "It's okey to be proud of your dick, but don't be a dick".

– Det har blivit en negativ inställning till ”dick pics” för att det är många som har dåliga erfarenheter av det. Så länge det finns samtycke och respekt när man skickar bilderna är det okej, men problemet är när bilder skickas utan att man har bett om det.

Tillsammans med reklambyrån Åkestam Holst har RFSL därför skapat en dick pic recycler. Den som vill kan skicka en oönskad dick pic till RFSL, som sedan görs om till exempelvis en staty. Under sommaren kan man alltså vänta sig andra kreativa sätt att belysa problemet med oönskade penisbilder.

Filip Garcia förtydligar dock att bilderna som skickas in till kampanjsidan i sig inte kommer läggas upp.

– Vi vill heller inte att omgivningen ofrivilligt ska utsättas för sådana bilder, det är därför vi gör det här monumentet.

Evelina Rönnung och Hugo Wallmo på Åkestam Holst berättar att uppdraget för RFSL var att lansera boken.

– Dickpics har varit ett ämne på tapeten länge, men få har försökt sig på att försöka nyansera beteendet, säger Evelina Rönnung, AD på Åkestam Holst, till Dagens Media.

Varför har ni valt att lyfta ”dick pic-fenomenet” på just det här sättet?

– Det här är ett harmlöst men kul initiativ för att belysa att det är fel att skicka så kallade dic pics utan tillstånd till personer som kanske inte vill ha bilder på penisar skickade till sig. Med glimten i ögat ”recyclar” vi helt enkelt de oönskade penisbilderna till något man kanske inte precis väntade sig när man skickade dem. Kampanjen skapar talbara symboler för att man kanske ska tänka en gång till innan man skickar en oönskad dic pic till någon som inte vill ha en. Alltsammans för att uppmärksamma RFSL:s nya dejtingguide som handlar om just smartare och schysstare dejtingkultur, säger Evelina Rönnung.

Kan ni säga någonting om vad man kan vänta sig för nästa "stunt"?

– Nej, det enda vi kan säga är att man som vanligt inte bör skicka en bild på sin penis till någon som inte vill ha den, säger AD:n Hugo Wallmo.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

RFSLÅkestam Holst

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News