Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag01.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

Republikanska föreningen vill slå mynt av kunglig födsel – med helsidesannons

Publicerad: 17 Februari 2016, 13:19
Uppdaterad: 17 Februari 2016, 14:21

Republikanska föreningen jagar pengar till helsidesannons inför kunglig födsel.


Kronprinsessan Victoria väntas föda sitt andra barn i mars. Snart är det också dags för prinsessan Sofia och prins Carl-Philip att bli föräldrar för första gången. Det tänker Republikanska föreningen, som verkar för att avskaffa monarkin, slå mynt av.

I samband med prins- eller prinsessfödslarna planerar Republikanska föreningen en rad kampanjaktiviteter, däribland en helsidesannons i en dagstidning. Nu ber föreningen om hjälp att finansiera kampanjen via crowdfundingsajten Generosity.

– Vi provar en ny kampanjmetod. Vi har tidigare fått hjälp av våra medlemmar att finansiera annonser men vi tror ju att det finns ett stort stöd bland människor i Sverige som vill ha republik. Nu när en potentiell blivande statschef väntas födas – Victorias barn blir ju nummer tre i tronföljden – vill vi visa på det orimliga i att Sverige fortfarande är en monarki när landet i övrigt är en demokrati. Vi ska inte ha en familj som försörjs av skattebetalarna, säger Magnus Simonsson, generalsekreterare för republikanska föreningen, till Dagens Media.

”Igår föddes en möjlig statschef. Det borde ha varit trehundra” står det på en annonserna. ”Det blev ett vanligt barn”, står det på en annan.

– Vi tror att monarkin sätts i blickljuset vid de här förlossningarna, de är fler som tänker till. Det har visat sig tidigare vid bröllop och dop att medlemsantalet hos oss har ökat. Vi har sett en tydlig effekt. Däremot har vi inte sett någon liknande effekt vid skandaler, som ”Den ofrivilliga monarken”. Då rycker folk på axlarna och tänker att de inte behöver göra något, att monarkin avskaffar sig själv.

Målet för kampanjen är 20 000 dollar, vilket motsvarar cirka 170 000 svenska kronor.

– Vi får se hur mycket pengar vi får in, det är möjligt att vi kanske sätter in tre annonser, eller så har vi en omröstning. Men det är bråttom eftersom barnet ska födas vilken dag som helst.

2009, när Barack Obama valdes till USA:s president, satte Republikanska Föreningen in en helsidesannons i DN med rubriken ”No we can’t” i ett försök att uppmärksamma läsarna på att Sverige inte kan ha en folkvald statschef.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.