Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

Rekordsiffror på bio i juni

Publicerad: 5 Augusti 2009, 07:11
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:17

Antalet biobesök exploderade i juni. Men reklamförsäljningen hängde inte med, enligt Sifo.


Svenska Filminstitutet började mäta svenskarnas biobesök per månad år 1994. Aldrig har man registrerat så höga nivåer för juni som man gjorde i år. Besöken ökade med 13,4 procent jämfört med samma period förra året och uppgick till knappt 1,1 miljoner.

– Siffrorna för juni följer och bekräftar de senaste årens trend med ökade biobesök under sommaren. De fina besökssiffrorna för första halvåret visar återigen att biobesöken står sig starka i lågkonjunktur, säger Thomas Bryntesson, statistikansvarig på Svenska Filminstitutet, i ett pressmeddelande.

Svenskproducerad film fick en ordentlig uppsving. Marknadsandelen var hela 32,4 procent, jämfört med 18,6 procent i juni förra året. 

Förklaringen heter "Män som hatar kvinnor", filmen som baseras på Stieg Larssons succéroman med samma namn.

Reklamförsäljningen har dock inte sett samma tillväxt. Enligt Sifo Reklammättningar uppgick medieinvesteringarna i bio till 12,8 miljoner kronor brutto under juni. Det är en ökning med 1 procent jämfört med juli i fjol.

Under årets första sex månader uppgick antalet biobesök till 7,6 miljoner. Det är den högsta siffran sedan 2004.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.