Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

Regnbågsfamiljer rasar mot Polarn O Pyret – avbryter samarbetet med Malin Wollin

Publicerad: 15 september 2015, 08:23
Uppdaterad: 6 december 2015, 11:51

Polarn O Pyret avbyter samarbete med inseminationskritisk bloggare, kan Dagens Media berätta.


Barnklädeskedjan Polarn & Pyret gick i dagarna ut med ett nytt samarbete.

”Säg hej till Malin Wollin! Nästa vecka får ni följa fyrabarnsmamman, krönikören, bloggaren och journalisten Malin Wollin på Polarn O. Pyrets Instagram. Hon bjuder på bilder ur sin fartfyllda vardag”, skrev bolaget om samarbetet.

Malin Wollin har länge drivit bloggen ” Fotbollsfrun” på Aftonbladet, där hon också varit krönikör.

Sedan i våras bloggar hon på Amelia.

Samarbetet har gett upphov till massivt raseri på Polarn O Pyrets Facebook-sida. Orsaken: Malin Wollin har flera gånger uttryckt sig kritiskt om möjligheten för kvinnor att skaffa barn på egen hand via insemination.

”Grunden för alla barn ska vara kärlek mellan två barnlängtande människor. Säger vem? Säger jag”, skrev Malin Wollin i en krönika 2007.

I en färsk krönika återkom hon till ämnet.

”Det kanske är dags för mammor som blir föräldrar på egen hand och väljer bort pappan till barnet att ta till sig av synpunkterna kring deras val istället för att sparka och slå och kalla det för fördomar”, skrev hon.

I ett inlägg på Polarn O Pyrets Facebooksida, som fått över 300 kommentarer, kritiserades bolaget hårt under gårdagen.

”Jag tycker det är väldigt synd och tråkigt att ni väljer att ta in Malin Wollin som gästinstagrammare. Hon har skrivit flera texter där hon på okunniga grunder avfärdar mitt sätt att bilda familj. Är frivilligt ensamstående föräldrar genom donerade könsceller inte inräknade i Polarn och Pyrets kundkrets?”, skrev Matti Ridenfeldt, som själv har fått en barn med hjälp av donerad sperma i Danmark.

Efter att först ha försvarat sitt val av samarbetspartner gjorde Polarn O Pyret helt om. Nu avbryts samarbetet med Malin Wollin.  

Enligt Anders Wiberg, vd för Polarn & Pyret, hade företaget helt missat Malin Wollins åsikter i frågan.

– Vi har inte gjort tillräckligt bra research. Vi står inte för de åsikterna utan vi ser tvärtom öppet på familjebildning. Därför har vi valt att avsluta samarbetet, säger han till Dagens Media.

Hennes inställning i frågan är ju inte svår att hitta – hur kunde ni missa det?

– Det är bara att beklaga att vi inte gjorde tillräcklig research. Malin Wollin är en framgångsrik bloggare som många av våra kunder följer, men vi missade detta helt.

Vad vill du säga till dem som blivit kränkta?

– Jag vill säga till alla våra kunder, och alla familjer, att vi inte står bakom det som Malin Wollin uttrycker kring insemination och hur man skaffar barn. Vi ser öppet på familjebildning och tycker att det är upp till var och en.

Hur påverkar detta ert varumärke?

– Jag tror att många har blivit väldigt förvånade över samarbetet, vilket jag både förstår och respekterar. Det är inte vad vi står för som varumärke.

Bland reaktionerna på samarbetet finns många kritiska kommentarer:

"Snälla PoP, tänk om! Malin Wollin är ett katastrofval som gästbloggare", skriver en missnöjd person på Polarn O Pyrets Facebook-sida.

"Kan bara instämma. Inget mera PoP för mig", skriver en annan.

"Jag blir ärligt bekymrad av detta. Valet av bloggare sänder väldigt märkliga signaler till regnbågsfamiljer. Vill ni inte vi ska köpa era kläder?”, skriver en tredje.

Nyligen avslutade TV4 sitt samarbete med Youtube-profilen Louise Andersson Bodin, som skulle ha medverkat i programmet ”Spring”. Detta efter att ett rasistiskt uttalande på hennes Youtube-kanal uppmärksammats.

Dagens Media söker Malin Wollin, som valt att svara skriftligen:

Här är inlägget som fick Polarn O Pyret att backa:

<div id="fb-root"></div><script>(function(d, s, id) {  var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];  if (d.getElementById(id)) return;  js = d.createElement(s); js.id = id;  js.src = "//connect.facebook.net/sv_SE/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3";  fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));</script><div class="fb-post" data-href="https://www.facebook.com/PolarnopyretSverige/posts/1031646586845626" data-width="500"><div class="fb-xfbml-parse-ignore"><blockquote cite="https://www.facebook.com/PolarnopyretSverige/posts/1031646586845626"><p>Jag tycker det &#xe4;r v&#xe4;ldigt synd och tr&#xe5;kigt att ni v&#xe4;ljer att ta in Malin Wollin som g&#xe4;stinstagrammare. Hon har skrivit...</p>Posted by <a href="#" role="button">Matti Ridenfeldt</a> on&nbsp;<a href="https://www.facebook.com/PolarnopyretSverige/posts/1031646586845626">den 14 september 2015</a></blockquote></div></div>

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev