Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökKampanjer

Rattfylla ska stävjas med tv-spelsestetik

Publicerad: 29 September 2011, 12:12
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:56

I dag, på Trafiknykterhetens Dag, drar Motorförarnas helnykterhetsförbund igång kampanjen ”Inget extra liv”.


Filmens tillblivelse har en egen historia. Regissören Fredrik Davidsson förlorade för ett år sedan av sina vänner på grund av en rattfull förare och sedan dess har tanken funnits där att själv försöka bidra till att minska rattonykterheten i Sverige.

– Jag hade en idé som jag gick upp till MHF för att presentera, och de gillade den, säger Fredrik Davidsson.

Men filmens manér, som blandar Hollywood-klipp med digital teknik, krävde en budget som översteg den som MHF hade råd att lägga. Det slutade med att organisationen, tillsammans med Fredrik Davidsson, gick ut för att ragga externt kapital så att filmen kunde spelas in. Bland dem som jobbat ideellt med projektet finns Kodak Film, Stopp, samt fotografen Crille Forsberg och producenterna Henrik & Henrik Film.

Målgruppen är män i åldern 18-25, en grupp som är överrepresenterade när det gäller rattonykterhet. I filmen ses en sammanbiten ung man bakom ratten på en bil som är fullpackad med ungdomar. Han kör som en vilde och slutligen frontalkrockar han med en mötande bil. Bilen flimrar till och scenen spelas upp igen, men nu zoomar kameran ut och bilen syns som en digital representation på en tv, och föraren sitter i en soffa med en spelkontroll.

– Tv-spel var en bra ingång till den här målgruppen. En av tv-spelens grundbultar är ju att man har flera liv på sig att klara av spelets utmaningar, men i den verkliga världen har vi bara ett.

Han fortsätter:

– Ungdomar är vana vid att ta till sig budskap i rörlig media och det är lätt att få spridning av filmen på deras arenor i sociala medier. Just Facebook är något som MHF jobbar mycket med generellt i sitt arbete med information till ungdomar.

Filmen ska visas på SF Bio, SVT:s ”Anslagstavlan” och på MTV.

Henrik Widell


Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev