Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

Projektledaren: "Påminner om Sovjet"

Publicerad: 21 Juli 2011, 08:22
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:04

Ceylan Holago, projektledare och producent på Riksteatern är besviken, men inte förvånad över Stockholms stads beslut att stoppa graffitikampanjen.


Ämnen i artikeln:

Riksteatern

Som dagensmedia.se kunde berätta tidigare i dag har Stockholms stad valt att stoppa Riksteaterns kampanj för det internationella gatukonstkonvetentet Art of the Streets.

När dagensmedia.se når Ceylan Holago är hon upprörd över beslutet att stoppa kampanjen. Hon är också mycket kritisk till den klotterpolicy som Stockholms stad hänvisar till.

– Policyn infattade från början skadegörelse och klotter. Sedan tog man in ordet grafitti och nu stoppar tjänstemännen allt som innehåller det ordet. Det är en policy som är omodern och väldigt lätt att tolka godtyckligt, säger hon.

När fick du höra att kampanjen stoppats?

– Det var för drygt en och en halv vecka sedan. Då hade Trafikkontoret beslutat att stoppa den med hänvisning till klotterpolicyn. Ingen hade sett tavlorna så det är egentligen inte kampanjen utan evenemanget i sig som går emot policyn.

Ceylan Holago berättar att kampanjen i princip var klar och redo att sättas upp när Kulturstaben – som säljer annonsutrymmet på kulturtavlorna – hörde av sig.

Hur tycker du att ärendet har hanterats?

– Det är superdåligt hanterat. Det är några av Sveriges mest erkända grafittikonstnärer som bidragit och vi har lagt ner mycket tid och arbete på kampanjen. Det är klart att vi hade velat få reda på det här tidigare. Samtidigt bevisar det hur stort behov vi är av att ha en debatt kring den här odemokratiska policyn som jag ser som ett hot mot yttrandefriheten.

Ceylan Holago berättar att samma kampanj genomfördes förra året och att det inte var några problem den gången.

– Den här kampanjen är exakt likadan som den vi hade förra året. I år hade vi köpt några fler stolpar. Det är värt att återgå till policyn som är själva kärnan i problematiken. Riksteatern tar självklart avstånd från skadestånd och klotter men det går inte att likställa en konstform som grafitti med skadegörelse. Vi anser att det måste finnas en yta för alla konstformer.

Blev du förvånad över beslutet att stoppa kampanjen?

– Vi har jobbat med graffitifrågan rikstäckande i sex års tid så jag blir inte längre förvånad över vad den här policyn ställer till med. Däremot är jag återigen väldigt besviken och som Stockholmare tycker jag att det är pinsamt. Att vi dessutom har ett kulturborgarråd som säger att Stockholm är en modern kulturhuvudstad när vi har en sådan här policy blir lite märkligt. Det påminner mer om censuren i gamla Sovjetstater.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Riksteatern

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.