Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

Polisen om partikampanjen: "Riskerar att skada allmänhetens förtroende"

Publicerad: 13 Juli 2017, 10:40
Uppdaterad: 13 Juli 2017, 10:48

Anmälarna uppfattar det som att Polismyndigheterna tar ställning för M. Printscreen

Polismyndigheten ger en officiell kommentar efter JO-anmälningarna mot Moderaternas kampanjfilm.


Ämnen i artikeln:

Polisen

Dagens Media har tidigare berättat om Moderaternas uppmärksammad kampanjfilm där en polis i uniform medverkar.

– Arbetsvillkoren har blivit tuffare, lönerna är för låga och jag är verkligen orolig för hur samhället ska utvecklas. Jag hoppas verkligen på en förändring, ett samhälle där vi tar ordning och reda och människors säkerhet på allvar, säger polisen i filmen, som är publicerad på Moderaternas kampanjsajt "Dags att jobba" och på Youtube.

Två personer har i anmälningar till Riksdagens ombudsmän (JO) framfört klagomål mot Polismyndigheten eftersom de har uppfattat det som att Polisen tar ställning för ett specifikt parti. I filmen visas nämligen bilder på när han går runt i polisuniform och när han kör sin polisbil med blåljus på.

Nu gör Polismyndigheten ett officiellt yttrande i saken, uppger Nyhetsbyrån Siren.

I uttalandet understryker myndigheten att varje anställd har rätt att uttrycka sina åsikter i olika forum. Ur ett yttrandefrihetsperspektiv har Polismyndigheten därför inga synpunkter på polisens åsikter. Myndigheten betonar samtidigt att man inte har haft något vetskap om filmen.

Däremot skriver man att Polismyndigheten i egenskap av arbetsgivare har rätt att bestämma över arbetsmaterial och utrustning. I och med kraven på saklighet och opartiskhet är det därför olämpligt att uniformen och polisbilen syns i en kampanjfilm för Moderaterna.

"Det inträffade har riskerat att skada allmänhetens förtroendeför Polismyndighetens opartiskhet, vilket förstås är mindre lämpligt", skriver Polismyndigheten.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Polisen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.