torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

Ordbok på "kidish" ska hjälpa mot näthat

Publicerad: 26 maj 2017, 08:08

Garbergs Malmö har tagit fram kampanjen #snackaomhat. Pressbild/Garbergs Malmö

Vet du vad keroo, kickad eller korekahpe betyder? Nu fortsätter den den prisbelönta kampanjen #snackaomhat.

Ämnen i artikeln:

Kampanj

MA


Garbergs Malmö tog 2016 fram kampanjen #snackaomhat där man som föräldrer kunde anmäla sig för att ta emot näthat i en vecka. Det kanske låter konstigt.

Men eftersom 30 procent av skoleleverna upplevt kränkningar på mobilen och på nätet ville Landskrona stad ge föräldrarna en inblick i hur snacket går mellan barn och unga på internet.

På branschorganisationen Spinns gala tog kampanjen guld i kategorin Årets samhällsinformationskampanj.

Nu fortsätter kampanjen med ordboken "Kidish". Den har tagits fram i samarbete med ungdomar i 12-15-årsåldern i Landskrona och ska upplysa om näthat och kränkningar.

– Med #snackaomhat ville vi uppmärksamma målgruppen föräldrar på problematiken med näthat. Med Kidish vill vi ge dem ett verktyg, nämligen språket, att prata med sina barn om näthat, säger Malin Wikerberg, kreativ chef på Garbergs Malmö.

Boken innehåller 400 ord, uttryck, förkortningar och emojis som används i dagligt tal mellan unga på nätet.

– Det finns ett stort behov av en ordbok i ”kidish”, alltså barns och ungdomars egna språk. Att förstå vad ungdomarna pratar om på sociala medier är det första steget för att förhindra näthat, som tyvärr är vardag för många unga idag säger Anette Larsson, språklärare i årskurs 7–9 på Seminarieskolan i Landskrona.

Bakom initiativet står Gruppen mot näthat och kränkningar i Landskrona. Kampanjen har tagits fram av Garbergs Malmö medan Blinka Blå har producerat.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev