Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

Nya Carnegiebryggeriet gör öl på bajsvatten

Publicerad: 23 maj 2018, 13:01
Uppdaterad: 23 maj 2018, 13:01

Mums?

Pu:rest - Sveriges första öl bryggd på renat avloppsvatten har premiär."Vi kunde inte motstå utmaningen", säger bryggmästare Chris Thurgeson på Nya Carnegiebryggeriet, som tagit fram ölen i samarbete med IVL Svenska miljöinstitutet.

Ämnen i artikeln:

Carlsberg

CK


I en värld som hotas av vattenbrist finns det redan idag tekniker för att omvandla avloppsvatten till dricksvatten som är minst lika rent som vanligt kranvatten.

Så för att slå hål på fördomarna och få fler att upptäcka att avloppsvatten kan bli en del av framtidens hållbara lösningar – så slog sig Nya Carnegiebryggeriet ihop med IVL och tog fram Pu:rest – Sveriges första öl bryggd på renat avloppsvatten.

Ölen Pu:rest har premiär den 25 maj, på Nya Carnegiebryggeriet i Hammarby Sjöstad, där bland andra forskare från IVL kommer att närvara för att presentera reningstekniken och berätta om vattenfrågorna i ett globalt perspektiv.

– Vi har tekniken för att återvinna vatten med en kvalitét som är minst lika bra och säker som vanligt kranvatten, men många kan vara skeptiska till att dricka renat avloppsvatten. Därför kontaktade vi vår granne Nya Carnegiebryggeriet för att fråga om de var intresserade av att brygga öl på vårt återvunna vatten. Ytterst handlar detta om att slå ett slag för en hållbar vattenhantering och för värdet av rent vatten, säger Staffan Filipsson, projektledare vattenrening, på IVL Svenska Miljöinstitutet, i ett pressmeddelande.

Från och med juli kommer ölsorten finnas i begränsad upplaga i Systembolagets tillfälliga och och lokala sortiment. Dessutom kommer ölen att finnas på utvalda krogar och festivaler, bland annat under ”Smaka på Stockholm” i juni.

Vattnet som används i ölen kommer från Hammarby Sjöstadsverk, där det behandlats i en lång kedja av reningssteg. Efter noggranna kvalitetstester levererades vattnet till Nya Carnegiebryggeriet i Hammarby Sjöstad och där tog bryggargänget vid. Fyra veckor senare såg Sveriges första öl bryggd på renat avloppsvatten, dagens ljus.

– När vi fick frågan av IVL kunde vi inte motstå utmaningen. Som en miljömedveten aktör i livsmedelsbranschen delar vi synen på att både producenter och konsumenter måste våga tänka annorlunda för att ta hand om jordens resurser. Vi försöker alltid hitta klimatsmarta lösningar i vårt bryggeri. Till exempel omvandlas våra maltrester till biogas, vi använder grön el i bryggeriet och vi sorterar matavfall i vår restaurang. Det kändes självklart att vi skulle brygga Pu:rest som en ekologisk och kristallklar pilsner eftersom det är en ren och ”naken” ölstil, säger bryggmästare Chris Thurgeson på Nya Carnegiebryggeriet, i pressmeddelandet.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev