Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera


Kampanjer

Ny rapport om journalisthot

Efter valet kommer Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter uppvakta justitieministern med ny rapport om hot mot journalister.

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se


Publicerad: 22 Augusti 2014, 06:23
Uppdaterad: 06 December 2015, 12:31

Ämnen i artikeln:

Utgivarna

Rapporten bygger på de två undersökningar som intresseorganisation för publicistiska medieföretag i Sverige, Utgivarna, genomförde under våren, om hoten mot dagspressen och etermedierna.

De visade bland annat att nästan varannan, 49 procent, på en etermedieredaktion utsatts för hot och att två av fem redaktioner inom dagspressen hotats.

– Vem som än är justitieminister efter valet kommer att få besök av oss. Målet är att frågan om hot mot journalister ska lyftas upp till samma nivå som hot mot förtroendevalda. Hot mot journalister är ett hot mot demokratin, säger Jeanette Gustafsdotter, vd Utgivarna, i ett uttalande.

Nuvarande justitieminister Beatrice Ask har kritiserats för sin hantering av frågan om journalist hot. Bland annat av Sveriges Kommuner och Landstings ordförande Anders Knape och Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling, som kräver hårdare lagstiftning mot hot och våld mot journalister och förtroendevalda.

En tänkbar justitieminister vid rödgrön valseger är Morgan Johansson (S).

Ämnen i artikeln:

Utgivarna

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Missa ingenting från Dagens Media! Prenumerera på vårt nyhetsbrev helt gratis!

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.