Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

Nu vill Riksbanken ha tillbaka stålarna

Publicerad: 20 september 2016, 14:24
Uppdaterad: 21 september 2016, 06:57

Den 30 juni nästa år blir alla mynt förutom guldtian ogiltiga. I dagsläget handlar det om mynt värda 2,6 miljarder kronor som ska lämnas in. Riksbanken lanserar nu myntkartan.se för att hjälpa allmänheten på traven.


Ämnen i artikeln:

Prime

I genomsnitt har varje svenskt hushåll 779 kronor i mynt. De flesta av dem finns i burkar eller sparbössor, enligt en undersökning av Riksbanken.

Efter den 30 juni 2017 blir de gamla 1- och 5-kronorna ogiltiga. Med karttjänsten myntkartan.se vill Riksbanken underlätta för allmänheten att hitta närmaste platsen att lämna in sina mynt.

– Det kan finnas begränsningar för bank och handel att ta emot stora mängder mynt. Därför lanserar vi denna tjänst redan nu, säger Anna-Leena Mikiver, kommunikationschef.

Riksbankens samarbetsbyrå, Prime, har tagit fram kartan, som nu även är en del av Riksbankens app ”Kolla pengarna”. Genom att ange en plats kommer det närmaste stället att lämna in sina mynt. Det går också att själv lägga till platser på sajten.

– Det kan bli svårt att få in mynten eftersom att det handlar om så låga valörer. Men de här pengarna kommer verkligen bli värdelösa. Även om bankerna har lovat att ta emot mynten i två månader efter att de blir ogiltiga kommer det inte att – som med sedlarna – gå att lösa in ett år efteråt.

Apropå sedlar. Hur har insamlingen av dem gått?

– Det gick riktigt bra på slutet. Den efterlysningskampanj vi hade gjorde nytta. Nu har vi fått in 83 procent av alla sedlar och 92 procent av alla tusenlappar. Och det var framför allt dem vi kände var viktiga att få in.

Den 3 oktober i år lanseras förutom nya 1-, 2- och 5-kronor även nya 100- och 500-kronorssedlar.

Viktor Ek

viktor.ek@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Prime

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.