Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

Nils Funcke läxar upp ministern

Publicerad: 20 Februari 2015, 12:41
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:12

Folkhälsominister Gabriel Wikströms debattinlägg om rökning blev en het potatis då han bland annat skrev att regeringen vill ha neutrala tobaksförpackningar. Nu får han mothugg av bland annat politikern Maria Abrahamsson och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.


Gabriel Wikström (S), folkhälsominister, skrev på onsdagen ett debattinlägg i Dagens Nyheter. Där tog han upp ett antal saker som regeringen, enligt honom, vill undersöka om de är genomförbara för att kunna minska rökningen. Neutrala cigarettpaket var ett av dem. Det skulle betyda att alla paket ska ha samma färg och ett neutralt typsnitt.

– Enligt den svenska tryckfrihetsförordningen är cigarettpaket en tryckt skrift varför det torde strida mot i varje fall andan i grundlagen att, som Gabriel Wikström är inne på, helt utestänga tillverkaren att meddela sig med konsumenterna, skriver riksdagsledamoten Maria Abrahamsson (M) till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Nu får hon medhåll av journalisten och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

– Det finns redan vissa undantag i tryckfrihetslagstiftningen, som att 65 procent av ett cigarettpaket ska upptas av bilder och varningstext. Då är frågan om man också ska kunna gå in och styra de övriga 35 procenten. Det kan verkligen diskuteras om det ryms inom den nuvarande lagstiftningen, säger Nils Funcke till Dagens Media.

Enligt honom är en av riskerna att grundlagen förlorar sin status. Nils Funcke själv tror inte heller att neutrala cigarettpaket skulle vara särskilt effektiva när det gäller att få ett stopp på rökningen.

– Det är väl bättre att titta på hur varorna exponeras i butiker och på skattesatser, än att hålla på att tassa in när det gäller utformningen av cigarettpaket, säger han och fortsätter:

– Vi ska inte överdriva följderna av det här. Men görs det hela tiden nya undantag från grundlagen så finns risken att det blir en perforerad schweizerost där undantagen är alldeles för många.

Nils Funcke rekommenderar regeringen att skicka förslaget till Yttrandefrihetskommitén, där han själv har suttit som utredningssekreterare, innan det skickas till lagrådet.

– Skickas det in borde lagrådet gå in och säga stopp. Jag skulle rekommendera regeringen att lägga det här på hyllan.

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.