Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

"Negerannons" frias – är inte diskriminerande

Publicerad: 8 Mars 2011, 14:08
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:18

Reklamombudsmannens opinionsnämnd friar annons från standupsshowen ”En negers uppväxt” – reklamen är inte diskriminerande.


Ämnen i artikeln:

Reklamombudsmannen

I annonsen för standupshowen skildras en leende mörkhyad kvinna i en traditionell svensk folkdräkt. Ovanför står texten ”En negers uppväxt” i versaler med bitexten "Standup om kulturkrockar utan krockkuddar".

Annonsen anmäldes av flera privatpersoner till reklamombudsmannen med motiveringen att den är "kränkande och rasistisk".

RO friar annonsen med motiveringen:

”Denna titel har en uppenbar koppling till showen vars innehåll nämnden inte kan pröva. Nämnden kan inte finna att en genomsnittskonsument på något annat sätt skulle uppfatta annonsen som kränkande eller nedvärderande på grund av ras, nationalitet och härkomst och nämnden anser därför att annonsen inte är diskriminerande. Den strider därmed inte mot artikel 4 i ICC:s regler för reklam och marknadskommunikation”.

Bakom annonsen står Ftw Productions.

RO anser heller inte att en reklamfilm för köksredskap med schimpanser som bakar tårta är stötande och friar även annonsören Bodum.

Stephan Drenzel

Ämnen i artikeln:

Reklamombudsmannen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.