tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

Natural cycles-annons stoppas i Storbritannien

Publicerad: 30 augusti 2018, 09:13
Uppdaterad: 30 augusti 2018, 09:19

Brittiska ASA anklagar omdebatterad preventivmedelsapp för missledande marknadsföring.


HF

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Appen Natural cycles fick förra året grönt ljus av EU att marknadsföra sig som en preventivmedelsapp.

Sedan dess har appen satsat hårt på att marknadsföra sig som just en preventivmedelsapp. Appen stötte dock på patrull tidigare i år då Södersjukhuset i Stockholm anmälde appen till Läkemedelsverket på grund av att de funnit att 37 kvinnor blivit gravida trots att de använt appen för att se till att inte bli det.

Natural cycles stöter nu på ytterligare hinder då brittiska Advertising Standards Authority (ASA) ifrågasätter appens marknadsföring på Facebook, skriver Business Insider.

En Facebook-annons av Natural cycles har stoppats eftersom ASA anser att informationen som getts i annonsen är missledande. Det ASA har reagerat på är att Natural cycles marknadsfört sig själva som en "högst säker preventivmedelsapp", vilket ASA menar inte stämmer baserat på egna undersökningar.

Förutom att stoppa annonsen har ASA även varnat Natural cycle för att sluta kalla appen högst säker och för att sluta överdriva dess effektivitet för att förhindra graviditeter.

En talesperson från Natural cycles säger i en kommentar till Business Insider att ASA:s agerande har satt igång en intern utredning inom företaget och att annonser nu går igenom en strikt kontroll.

– Vi respekterar resultatet av brittiska ASA:s granskning av en Facebook-annons, som uppskattningsvis rullade under fyra veckor i mitten av 2017. Granskningen startade för nästan 12 månader sedan och annonsen togs bort så fort vi blev varse om klagomålet, säger talespersonen.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev