Kampanjer
Nattklubben bjöd in till grabbkväll med stjärtannons – fälls för sexism
Publicerad: 18 december 2014, 08:47
Hugo gjorde reklam för sin grabbkväll med en stjärt. Nu fälls Norrköpingsrestaurangen av Reklamombudsmannen.
DT
Dante Thomsen
Bowling, beer pong och "private show". Det var några av aktiviteterna som Hugo bjöd på under sin grabbkväll i november.
Som Dagens Media tidigare berättat om har restaurangens annons, med en bild av en stjärt i stringtrosor, väckt starka reaktioner.
Nu fälls annonsen av Reklamombudsmannen, som enligt uppgift fått in över tio anmälningar mot annonsen.
Enligt RO är annonsens sexistisk.
" Reklamombudsmannen konstaterar att det i marknadsföring för evenemang där lättklädda människor förekommer kan vara motiverat att visa lättklädda kroppar i reklamen, då detta har koppling till den marknadsförda produkten eller tjänsten.
I anslutning till bilden i reklamen står det ”värdinnor som serverar och pysslar om er”. Att värdinnorna enbart skulle vara klädda i den sortens stringtrosor som visas på bilden är inget som förmedlas i reklamen och annonsören har heller inte yttrat detta.
Reklamombudsmannen finner därför att kvinnan, genom sin klädsel och det sätt som bilden är beskuren på, framställs som ett rent sexobjekt. Framställningen av kvinnan har inte någon koppling till den marknadsförda produkten nattklubb, vilket är kränkande för kvinnor i allmänhet. Reklamen är därför könsdiskriminerande", skriver RO.
När Dagens Media intervjuade Hugos vd Nedim Ergul i november sa han att han inte förstod varför det blev sådan rabalder kring annonsen.
– Nej, bilden är tagen på en vanlig tjej som ställt upp frivilligt. Hon är stolt över sin stjärt och det är mest en rolig grej, det finns inget sexigt med det. Det hade varit skillnad om det var stringtrosor och man såg mer framifrån. Då hade jag kanske kunnat hålla med litegrann.
Sveriges Kvinnolobby, som också anmält kampanjen, välkomnar RO:s beslut.
– Vi är såklart glada att den fälls eftersom en fällande dom innebär negativ publicitet och för att det sänder signaler om att den här typen av marknadsföring inte är okej, säger Frida Svanberg på Sveriges Kvinnolobby till Dagens Media.
Samtidigt är hon ändå kritisk till RO som instans.
– Det här är ännu ett exempel på att RO inte räcker till och att vi måste fortsätta jobba för en lagstiftning mot sexistisk reklam. I RO:s uttalande gör de nämligen en poäng av det faktum att reklamen inte är tydlig med om värdinnorna på eventet kommer att vara klädda i samma klädsel som på bilden, säger hon och fortsätter:
– Om de hade varit det är det inte säkert att reklamen hade fällts eftersom RO då hade bedömt att det fanns en koppling till den marknadsförda produkten/tjänsten. Vi ser det som ett stort problem att RO inte kan fälla sexistisk reklam om produkten/tjänsten som marknadsförs är sexistisk i sig. RO:s uttalande i det här fallet är ett tydligt exempel på det.
LÄS ÄVEN: