Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

Motormännen får kritik för Facebook-inlägg

Publicerad: 4 december 2017, 14:56
Uppdaterad: 5 december 2017, 07:53

Efter den nya lagändringen om att det ska bli förbjudet att rattsurfa, riktar nu flera kritik mot Motormännens kampanjfilmer på Facebook. I filmen väljer Motormännen nämligen att istället fokusera på cyklister.


Ämnen i artikeln:

Facebook

Den nya lagändringen som gör det förbjudet att hålla i en mobiltelefon samtidigt som man kör kommer träda i kraft 1 februari 2018. Redan nu lanserar Motormännen kampanjfilmer som ska spegla konsekvenserna av trafikanternas mobilvanor i trafiken.

Det är för en film där man istället väljer att fokusera på problematiken med cyklister som använder mobiltelefon i trafiken, som nu Motormännen får kritik. Många anser att den tar fokus från mobilanvändandet vid bilkörning. Några av kommentarerna lyder:

"Varför lägger ni upp den här videon? Jag trodde era medlemmar framförallt hade motorfordon?"

"Snälla ni. Det är faktiskt inte lika viktigt. En bil är ett potentiellt mordvapen, en cykel är tämligen ofarlig för omgivningen."

"Vilket skämt. Tänk om en cyklist som håller i mobilen kör sönder en timmerbil. Det kan verkligen sluta illa."

Ur Motormännens film.

Motormännens kommunikationschef Heléne Lillja säger att man inte försöker flytta fokus, utan snarare tvärtom se det utifrån flera aspekter.

– Vi kommer släppa tre filmer, varav två som redan är upplagda. Förra veckan la vi upp en film som handlade om att man absolut inte ska rattsurfa när man kör bil. Sen i den andra filmen vi lagt upp vill vi visa att det händer en hel del olyckor med cyklister som kör på människor när de cyklar runt med sin mobil, säger Heléne Lillja till Dagens Media.

Hur ser ni på kritiken?

– Det är så klart jättetråkigt att folk reagerar negativt. Men det är viktigt att vi alla har uppmärksamhet när vi rör oss i trafiken och på våra gator. Vi säger inte alls att det bara är cyklister, utan tvärtom har vi jobbat i flera år för att få till den här skärpningen i lagen. Förra veckan gick vi ut med ett pressmeddelande om att det här var väldigt efterlängtat och länge varit en prioriterad fråga att få till den här lagändringen.

Alex Hartelius

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev