Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

Mobilskal av kraschade bilar blev världssuccé

Publicerad: 18 maj 2018, 13:02
Uppdaterad: 18 maj 2018, 13:23

Volkswagen och Nord DDB:s kampanj uppmärksammas världen över. Kreatörsduon bakom kampanjen berättar hur de kom på idén.


Ämnen i artikeln:

Nord DDBVolkswagen

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Att surfa på mobilen samtidigt som man kör bil är numera olagligt i Sverige. För att påminna om riskerna med att rattsurfa tillverkade Volkswagen i april mobilskal gjorda plåt från bilar som varit inblandade i olyckor.

Kampanjen fick stor spridning även utanför Sverige då tidningar som italienska Wired och tyska Topgear plockade upp den. Nyheten om mobilskalen har även blivit omskriven av tidningar i bland annat USA, Japan, Ryssland, Korea och Portugal.

Enligt Nord DDB och Volkswagen som tillsammans tagit fram idén sålde de 153 skalen slut på ett par dagar och projektet har blivit omskrivet i cirka 600 tidningar världen över.

Pengarna som skalen drog in kommer skänkas till Trafikskadefondens arbete som arbetar med att hjälpa människor som varit med om trafikolyckor.

Idén bakom mobilskalen har arbetats fram av kreatörsduon Svanton som består av Svante Pårup och Anton Bolin på Nord DDB. Projektet drogs igång för ungefär tre månader sedan och är det första som kreatörsduon har fått sätta tänderna i sedan de började på byrån.

– Vi är ganska nya på byrån och det är häftigt att jobba tillsammans med hela byrån och all kompetens som finns här, säger Anton Bolin, till Dagens Media.

Vad gick uppdraget ut på?

– Volkswagen har blivit utnämnda till att ligga i toppen bland de säkraste bilarna. Uppdraget var att jobba med trafiksäkerhet och bygga vidare på den bilden av Volkswagen. Det var också bra timing med den nya lagen som gått igenom men där statistiken visade att det inte skett någon förändring i antalet olyckor på vägarna, säger Anton Bolin.

– Det är ett helt sjukt problem egentligen. Att folk ser så lättvindigt på att kolla lite på sin telefon medan man kör, när det är livsfarligt, fyller Svante Pårup i.

Så problem som man såg är att folk inte tänker sig för. Så hur kan man då få människor att påminnas om att inte kolla sin lur medan man kör? Jo, genom att bygga mobilskal av kraschade bilar.

– De flesta har åkt förbi en kraschad bil på vägen. Har man en bit av den hemska känslan i handen så har man ständigt en påminnelse om att vara försiktig, säger Anton Bolin.

"De flesta har åkt förbi en kraschad bil på vägen. Har man en bit av den hemska känslan i handen så har man ständigt en påminnelse om att vara försiktig", säger Anton Bolin, ena halvan av kreatörsduon Svanton.

Hur känns det att kampanjen plockas upp internationellt också?

– Nu gjorde vi en mindre upplaga av mobilskalen baserad på antalet olyckor den första månaden efter att lagen börjat gälla. Att det spridit sig över världen säger sitt om att det inte är själva skalen i sig som är viktiga utan att man tänker till, säger Anton Bolin och Svante Pårup fyller i:

– Det är helt fantastiskt att komma in och göra sitt första jobb och arbeta med en kund som förstår värdet i att jobba med bra idéer.

Vad är fördelen med att jobba som en duo?

– Först jobbar man med något väldigt roligt och sedan med en nära vän. Vi har jobbat med varandra sedan vi gick ut skolan och vi blir lite som en person. Man har alltid någon att bolla med man vet vad den andra tänker utan att knappt behöva prata, säger Anton Bolin.

Vad kan det finnas för risker?

– Att man hamnar lite för mycket i samma tankebanor, men vi arbetar med varandra som grund och sedan samarbetar vi med andra för att liva upp stämningen lite ibland, säger Svante Pårup och Anton Bolin tillägger:

– Sedan på ett personligt plan, nu har jag inte varit gift, men man blir som ett par som varit ihop länge. Man skrattar inte hela tiden och det kan bli lite grinigt men det går över.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Nord DDBVolkswagen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev