Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

Marknadscheferna om Guldäggets betydelse

Publicerad: 14 April 2010, 09:41
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:54

Kampanjerna i årets Guldäggstävling har bidragit till ökad försäljning och en boost för varumärket. Men tävlingen är viktigare för byråerna. Det säger de marknadschefer som Dagensmedia.se har pratat med inför torsdagens gala.


Guldägget belönar kreativitet - inte resultat. Dagensmedia.se har därför frågat fyra nominerade marknadschefer om vad kampanjerna gav för effekt.

De flesta av dem är överens om att kampanjerna har koppling till ökad försäljning - men att det är svårt att skilja enskilda kampanjer från varandra.

Sveriges Radios marknadschef Rebecka Ioannidis Lindberg säger att hon sett ökad trafik till sajten.

– Antalet besökare till poddradiosidan ökade med en tredjedel. Vi kan också se att besökarna stannade längre tid på sidan och tog del av ett större utbud. Det här har ett direkt samband med vår kampanj, säger hon.

Främst handlar det om en skjuts framåt för varumärket.

– Generellt pekar i alla fall kännedomen om vårt varumärke uppåt tack vare kampanjen, säger Åke Lundberg, marknadschef på Volkswagen.

Christin Dylén, marknadschef på Riksgälden, är inne på samma linje.

– Vi har sålt väldigt bra och det är en kombination av många faktorer, men kommunikationen har en stark koppling till våra stigande resultat. Vi har genom kampanjen stärkt vår avsändare och identitet.

Kia Motors marknadschef Maria Berglund tycker att man måste titta på marknadsföringen under 2009 i stort.

– Vad vi kan se är att vi säljer bättre i Sverige än andra länder, vi har överträffat våra mål. Om man inte bara ser till vår Guldäggsnominering, utan våra kampanjer i stort under 2009, tycker jag absolut att man kan se ett samband mellan kampanjerna och vår ökade försäljning.

Guldägget som tävling är dock viktigast för byråerna, enligt marknadscheferna.

– Framförallt är ju tävlingen viktig för vår samarbetspartner, Storåkers McCann. Men vi har ju sett att kreativ reklam ger bra försäljningsresultat, och det är ju för vår del viktigast, säger Riksgäldens Christin Dylén.

Volkswagens Åke Lundberg framhåller även han att Guldägget har större betydelse för reklambyrån, men framhåller värdet av uppmärksamheten.

– Guldäggsnomineringarna har knappast avgörande betydelse, det viktigaste är hur mycket vi säljer och att vi har nöjda kunder. Det är ju framförallt reklambyrån som kan skörda frukterna av tävlingen, men man kan absolut se att tävlingen har positiv pr-effekt och att det bidrar till att bygga varumärket.

SR:s Rebecka Ioannidis Lindberg menar att tävlingen är viktig då det visar att bra reklam inte nödvändigtvis behöver betyda dyr reklam.

– Det vi tycker är roligt är att vårt bidrag visar att det går att vara kreativ och nå ut, och få en nominering i Guldägget, fast man har en liten budget. Nomineringen ger dessutom credd till alla som jobbar med marknadsfrågor och information på Sveriges Radio.

Alla är överens om att antalet priser i Guldägget inte är något man aktivt tittar på när man väljer byrå, men att det ändå kan inverka på ett undermedvetet plan.

– Det är inte det vi går på. Naturligtvis kan det finnas i bakhuvudet, men vi väljer inte aktivt de byråer som vunnit i Guldägget. Kreativiteten och kunskapen är en avgörande faktor, men det handlar också om att personkemin ska stämma för att få till ett bra samarbete.

Åke Lundberg menar att den mediala uppmärksamheten kring byråer som vunnit guldägg kan påverka valet av en viss byrå.

– Skrivs det mycket om en viss byrå ligger det kanske närmare till hands att inleda en diskussion med just den. Så förmodligen påverkas man undermedvetet, ungefär som man väljer en viss tvål för att man har sett den på reklam. Men det är knappast ett kriterium att byrån ska ha vunnit massa guldägg.

För både Sveriges Radio och Riksgälden är det offentlig upphandling som gäller vid ett byråsamarbete, och kan inte titta på Guldägget.

– Vi måste förhålla oss efter ganska fyrkantiga premisser, så vi kan inte värdera byråer efter antal guldägg, säger Christin Dylén.

Therese Johansson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.