Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

(M)-politikerna till motattack

Publicerad: 16 Februari 2018, 08:45
Uppdaterad: 16 Februari 2018, 09:32

Moderaterna i Göteborg använde kanadensiskt filmklipp på brinnande bilar i sin kampanj. Foto: Montage

Efter kritiken mot partiets kampanjfilm – nu ryter tre Göteborgsmoderater ifrån: "Vad är det egentligen vi svartmålar?"


Ämnen i artikeln:

Moderaterna

Moderaterna i Göteborg använde sig i en kampanjfilm av kanadensiska filmsekvenser på brinnande bilar, för att skildra ett Göteborg som det politiska partiet menar ”slits isär” och förändrats till det sämre de senaste decennierna. Ett tilltag, som efter P3 Nyheters upptäckt av filmsekvensernas härkomst, väckt stor kritik.

En rad medier har uppmärksammat kritiken mot partiets valfilm. Bland annat anklagades Moderaterna för att anspela på rädsla i sina kampanjer, och för att hämta inspiration från Sverigedemokratiskt håll.

Till Dagens Media försvarade Moderaternas kommunikationschef Hampus Knutsson Göteborgsfilmen.

– Vänstern försöker klistra alla möjliga stämplar på oss, men filmen från Göteborg handlar inte om svartmålning. Den har både krass verklighetsbeskrivning och framtidsoptimism, sade han tidigare i veckan.

Nu svarar partiets egna politiker på kritiken. I en debattartikel i Expressen skriver Moderaternas biträdande kommunalråd Hampus Magnusson, Göteborgsmoderaternas tillförordnade ordförande Axel Josefson och riksdagskandidaten David Josefsson om att debatten istället borde handlat om helt andra saker.

"Kritikerna menar att vi använder samma retorik som Donald Trump och att vi lägger oss bredvid Sverigedemokraterna åsiktsmässigt. Debatten borde i stället handla om hur vi löser problemen", skriver trion i Expressen.

Likt Hampus Knuttson vänder sig politikerna emot de kritiska rösterna om svartmålning.

"För oss är hela den här debatten tyvärr illustrativ för att de som kritiserar oss för att förenkla eller förvanska själva gör just det. Det är positivt att vår film fått sådan enorm spridning – betydligt större än vi trodde den skulle få – men vi hade hellre fått kritik för att människor inte höll med oss i de lösningar vi presenterar. Nu handlar debatten i stället om att den brinnande bilen står i Vancouver i stället för i Göteborg. Trots att bilbränder är ett reellt problem i Göteborg", skriver de och fortsätter:

"För vad är det egentligen vi svartmålar? Till att börja med så konstaterar vi att Göteborg är en stolt stad med en alldeles egen karaktär. Alla som har engagerat sig i Göteborgsmoderaterna har gjort det för att vi älskar vår stad men vill göra den ännu bättre".

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Moderaterna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.