Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

M&M-bråket fortsätter – Mars överklagar domen

Publicerad: 16 juni 2015, 06:50
Uppdaterad: 5 juli 2016, 13:35

Mars överklagar tingsrättens beslut att stoppa försäljningen av M&M's.


Ämnen i artikeln:

Kraft Foods

I en dom i tingsrätten i maj förbjöds Mars Incorporated och Mars Sverige att sälja sitt godis M&M's på den svenska marknaden.

Anledningen är att M&M's är förväxlingsbart med Marabous liknande godisvariant "M" som har sålts längre i Sverige och därmed har ett mer inarbetat varumärke enligt tingsrätten.

Nu överklagar Mars domen till hovrätten. I första hand vill man upphäva säljstoppet, och i annat fall mildra villkoren i tingsrättens beslut. I sitt yrkande hävdar företaget bland annat att varumärket M&M's inte är förväxlingsbart med M.

Mars överklagar också tingsrättens beslut att säljförbudet införs omedelbart.

"Ett vitesförbud måste vara utformat så att det finns rimliga möjligheter att efterleva det. Det krävs därför att Mars beviljas en skälig tidsperiod om 6 månader för att genomföra de åtgärder ett förbud skulle kräva", skriver Mars i överklagandet.

Om Mars bryter mot tingsrättens säljförbud utgår ett vite på 250 000 kronor för varje månad som försäljningen pågår. Mars vill sänka den summan till 100 000 kronor och sätta ett maxbelopp på 2 miljoner kronor.

Bolaget vill också undanta produkter hos tredje man från säljförbudet, med motiveringen att det är omöjligt för Mars att ha kontroll på den försäljningen.

Bråket mellan Mars och Marabou-ägaren Kraft Foods har pågått länge. Krafts produkt M, som består av en rostad jordnöt omgiven av choklad med en spröd yta, kom till på 50-talet genom ett samarbete med Mars som då redan sålde snarlika M&M's i flera länder.

I ett avtal mellan bolagen från 1989 förband sig Mars att inte sälja M&M's i Sverige, Norge och Finland. Det avtalet gick ut 1998 och förlängdes inte och 2009 introducerades M&M's i Sverige, trots protester från Kraft.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Kraft Foods

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev