Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

Lyfter barns könsstereotypa fördomar om yrken

Publicerad: 15 mars 2016, 09:28
Uppdaterad: 15 mars 2016, 10:39

Ber skolklass att rita brandman, kirurg och stridspilot – endast fem av 66 teckningar föreställer en kvinna.


Precis en vecka efter Internationella kvinnodagen släpper välgörenhetsorganisationen Inspiring the Future den nya filmen ”Redraw the Balance”, som lyfter barns könsstereotypa föreställningar kopplat till olika yrken. Det rapporterar Campaign.

Filmen, som MullenLowe London ligger bakom, visar hur barn förväntar sig att mer riskfyllda yrken ska utföras av män, och vill på så vis väcka uppmärksamhet kring hur mycket som finns kvar att göra för att ta itu med könsstereotypa fördomar.

”Redraw the Balance” spelades in på Whitstable Junior School i Kent, där tre kvinnor ber 20 barn i åldern fem-sju att rita en brandman, en kirurg och en stridspilot. Av 66 ritade bilder, föreställde endast fem stycken en kvinna i någon av yrkesrollerna.

Efter ritstunden lämnar kvinnorna klassrummet, och får barnen att gapa stort av förvåning när de återvänder i sina uniformer som just brandman, kirurg och stridpilot.

– Det är vårt ansvar som yrkesverksamma professionella, och som lärare, att uppmuntra och inspirera unga kring att majoriteten av yrken och roller idag är tillgängliga för kvinnor, och inte bara för män. De här barnen är vår framtid, säger Richard Denney, chefskreatör på MullenLowe London, till campaign.com.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.