Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

Lufthansa tar hjälp av startup-terapeut

Publicerad: 30 november 2017, 07:47
Uppdaterad: 30 november 2017, 11:56

Terapeuten Jonathan Horowitz är specialiserad på att hjälpa startups.

Den amerikanska startup-terapeuten Jonathan Horowitz hjälper entreprenörer att hantera stress och ångest – nu senast i Lufthansas kampanj "Startup Therapy". För Dagens Media berättar Jonathan Horowitz vad entreprenörer kan vinna på att inspireras av den amerikanska mentaliteten.


Ämnen i artikeln:

Lufthansa

Lufthansas kampanj "Startup Therapy" består av en en telefonlinje mellan Sverige och Silicon Valley, dit svenska entreprenörer kan ringa och få prata med terapeuten Jonathan Horowitz som är specialiserad på att hjälpa startups.

Med initiativet hoppas Lufthansa att kunna hjälpa svenska entreprenörer att lyckas genom att implementera lite av den amerikanska mentaliteten, där man menar att misslyckanden och motgångar diskuteras mer öppet och ses som något positivt.

Jonathan Horowitz är grundare av San Francisco Stress and Anxiety Center.   

– Syftet med det här projektet är att ge entreprenörer möjlighet att dela med sig av sina funderingar med en psykolog som är specialiserad på att jobba med just entreprenörer. Att vara entreprenör är en stressig och emotionellt krävande roll, och entreprenörer kämpar ofta med att upprätthålla personliga och professionella relationer, att bibehålla fokus och att hålla sig fysiskt och psykiskt hälsosamma, säger Jonathan Horowitz till Dagens Media och fortsätter:

– Dessutom jobbar många på platser som saknar en blomstrande entreprenöriell miljö, så det kan uppstå en känsla av isolering. Dessa möten är avsedda att ta itu med de problemen.

Vad har entreprenörer egentligen att vinna på att inspireras av den amerikanska mentaliteten?

– Amerikaner har en öppenhet gentemot att experimentera och gentemot misslyckanden, som uppmuntrar till innovation. Vi härstammar från människor som valde osäkerhet och möjligheter framför säkerhet och stablilitet. Vi har respekt för människor som misslyckas, så länge deras strävan var ambitiös och så länge de kämpade väl. På gott och ont – det här är de kvaliteter som bidrar till ett entreprenöriellt mindset, som fostrar risktagande och innovation.  

Jonathan Horowitz vill dock också nämna att den typen av mentalitet inte är helt och hållet hälsosam.

– Vi jobbar alldeles för hårt, till stor del på grund av ekonomisk osäkerhet, statusångest och "allt åt vinnaren"-mentaliteten som är en del av vårt högst ojämlika ekonomiska system. Vi är optimistiska och trovärdiga, ibland så pass att det blir fel, vilket är anledningen till att vi idag styrs av en bluffmakare.

Vad hoppas du att entreprenörer ska få ut av din coaching?

– Jag hoppas att de tar med sig några förändringar i sitt tankesätt, såväl som några praktiska strategier för att kunna fortsätta med sina utmanande sysslor.

Slutligen delar Jonathan Horowitz med sig av sina bästa råd till entreprenörer:

1. När du har ihållande ångest som leder till att du fryser till eller handlar impulsivt, skriv ned dem och analysera dem kritiskt. Hur sannolikt är det att dina farhågor kommer bli verklighet? Hur illa skulle det vara om de blev verklighet?

2. Upprätthåll goda relationer med folk utanför ditt företag – grundare av andra företag eller kollegor från tidigare arbetsplatser. Försök att bygga ett nätverk av mentorer och likar som kan bidra med vägledning.

3. När det är möjligt, skapa tydliga gränser mellan arbete och fritid, och försäkra dig om att regelbundet få tid iväg från jobbet. Om du aldrig pausar från jobbet, kan det leda till utbrändhet och nedsatt bedömningsförmåga. Du kan jobba hårt och vara effektiv och ända ha tid att ladda batterierna.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Lufthansa

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev