Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

Länsstyrelsen vill uppmana till resekurage på semestern

Publicerad: 17 December 2015, 06:07
Uppdaterad: 17 December 2015, 07:16

Årets kampanj ska få fler att anmäla misstänkt sexuell expolatering av barn utomlands.


Ämnen i artikeln:

Prime

Årets stora resehelger närmar sig och under jul och nyår förväntas hundratusentals svenskar resa utomlands.

Inför förra årets högtider inledde Sveriges länsstyrelser, Polisen, Nationellt Metodstöd mot prostitution och människohandel (NMT) samt World Childhood Foundation det långsiktiga samarbetet ”Resekurage”, som syftar till att informera svenskar som råkar bevittna misstänkt sexuell exploatering av barn utomlands hur man ska anmäla brottet till polisen.

Årets kampanj går upp idag, och till den har ett passfodral med budskapet ”Om du ser något som känns fel – säg vad du såg” tagits fram, som bland annat Drottning Silvia, statsminister Stefan Löfven och rikspolischef Dan Eliasson kommer att motta under kommande dagar.

– Passfodralet kommer att skickas ut till ungefär 100 opinionsbildare, som vi hoppas ska hjälpa oss att sprida kampanjens budskap att ta med sig sitt resekurage utomlands, tillsammans med pass och pengar och allting annat som man behöver. Sedan kommer vi även att befinna oss på Arlanda vid Terminal 5 på måndag den 21 december, som är en stor resedag, och dela ut passfodral och informera allmänheten om hur man anmäler sexuell exploatering av barn som man bevittnar under resan, säger Petra Tammert Seidefors, utvecklingsledare på Länsstyrelsen, till Dagens Media.

Petra Tammert Seidefors menar att reaktionerna på förra årets kampanj var goda.

– Vi fick verkligen jättebra respons, flera hörde av sig i samband med lanseringen och berättade att kampanjen fått dem att våga berätta när de såg någonting misstänkt på resan. Kampanjfilmen "Säg vad du såg" som vi gjorde då, fick även god spridning med nästan en halv miljon visningar.

I förra veckan vann Länsstyrelsen pris på European Excellence Awards för ”Resekurage”.

Förutom passfodralet, kommer även annonsering gå upp på de stora flygplatserna i Sverige.

På resekurage.se finns möjlighet att anmäla misstänkt sexuell exploatering av barn utomlands till svensk polis.

Kampanjen har tagits fram i samarbete med Prime.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Prime

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.