Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

Krögaren om kritiserade annonsen: "En vanlig tjej som är stolt över sin stjärt"

Publicerad: 6 november 2014, 13:33
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:18

Restaurang Hugo gör reklam för sin grabbkväll – med en stjärt. Annonsen har fått kritik och anklagas för att vara sexistisk – något som vd:n inte köper.


Fredag den 28 november anordnar Norrköpingsrestaurangen Hugo en grabbkväll med bowling, beer pong och "private show".

För att locka norrköpingsgrabbarna till festligheterna har Hugo tryckt upp en annons som består av en stjärt iklädd stringtrosor. Något som väckt starka reaktioner.

" Reklamen framställer kvinnan som ett rent sexobjekt och är kränkande och nedvärderande för kvinnor i allmänhet", skriver exempelvis Sveriges Kvinnolobby på Facebook.

Reaktionerna har även nått Restaurang Hugos vd Nedim Ergul.

– Ja, litegrann har vi väl hört, säger han till Dagens Media och fortsätter:

– Jag förstår inte riktigt varför det blir sån rabalder, det är ju bara en grabbkväll. När det är tjejkväll och man hänger ut halvnakna män är det inga problem. Det här är bara en rolig bild och så gör man det väldigt stort. Det är ju inte som att det är en strippklubb där man drar av sig allt vi gör reklam för. Sådant här kan man ju se på en badstrand.

Är du förvånad över reaktionerna?

– Ja det blev jag. Några tycker att vi ska lägga ner allt men andra tycker att det är roligt.

Nedim Ergul säger att han inte förstår kritiken.

– Nej, bilden är tagen på en vanlig tjej som ställt upp frivilligt. Hon är stolt över sin stjärt och det är mest en rolig grej, det finns inget sexigt med det. Det hade varit skillnad om det var stringtrosor och man såg mer framifrån. Då hade jag kanske kunnat hålla med litegrann.

Hon har ju visserligen stringtrosor på sig, men då antar jag att ni inte kommer plocka bort annonsen?

– Nej det tror jag inte.

Nedim Ergul berättar att de svarat några av kritikerna.

– Vi tar gärna en dialog och om någon känner sig kränkt eller något får man väl lyssna på det naturligtvis.

Han tycker dock inte att annonsen är varken kränkande eller sexistisk.

– Vänder man klockan tre år tillbaka när vi körde en manlig stripp på ett event så är det här ingenting i jämförelse. Jag ser det mer som en plojgrej. Vi visar inte en hel kvinna framifrån och dessutom är det pumpat med text. Syftet är bara att det ska se roligt ut, inte att kränka någon eller marknadsföra någon slags strippshow.

– Det här är en middag där bara killar får vara där värdinnor serverar mat och drinkar och man bowlar och spelar tv-spel. Vad är felet i det? Man får se till helheten. Det är ju som sagt inga bröst heller.

Även på Hugos Facebook-sida diskuteras annonsen flitigt. Kritikerna kallar annonsen för sunkig medan andra, företrädesvis män, bland annat skriver att det bara är fula personer som kritiserar annonsen och att de ska "sluta tjuta".

LÄS ÄVEN:

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.