Kritiken mot SL efter SD:s kampanj: "Sprider rasism"

2015-08-03 10:47  

SL får kritik för att hjälpa till att sprida rasism när de tillåter SD:s reklamkampanj mot tiggeri.

Sverigedemokraternas nya kampanj som sitter uppe i Östermalmsmtorgs tunnelbaneuppgång i Stockholm har väckt starka reaktioner. I kampanjen, som är på engelska, ber SD utländska turister om ursäkt för "röran" i Sverige som uppstått till följd av tiggeriet.

Nu får SL kritik för att ha tillåtit reklamen och anklagas för att hjälpa till att sprida rasism.

"Hög tid att börja planka då #SLSpriderRasism" twittrar komikern Soran Ismail följt av: "Kan såklart inte stödja något som ökar hatet och misstänksamheten mot invandrare. Så illojal kan jag inte vara".

Aftonbladets Martin Aagård, skriver kort och gott: "SL = rasister" på Twitter.

Anna Hjalmarsson, debattansvarig på Vision, twittrar också: "Skäms nu över att vara stockholmare, svensk, ha åkt med SL. Mår illa över vad det här landet har blivit".

SL menar att de tillåter reklamen eftersom det finns ett politiskt beslut om att de ska tillåta politisk reklam.

– Vi har bara tittat på de budskap som förs fram och om de skulle bryta mot någon lagstiftning. Vi kan inte se att de gör det. Vi har ju gjort bedömningen en gång förut när det var valrörelse och SD ville annonsera i tunnelbanan och på bussarna och vi kom fram till samma sak då. Vi har ingen möjlighet att stoppa reklamen utifrån de direktiv vi har, säger Jesper Pettersson, pressansvarig på SL, till Dagens Media.

Kritikerna menar att ni hjälper till att sprida rasism. Hur ser du på det?

– Budskapen som framförs är naturligtvis annonsörens egna och inte SL:s eller trafikförvaltningens. Det gäller all politisk eller kommersiell reklam i våra miljöer. Kritiken mot budskapet får annonsören svara på. Men det är kontroversiellt, det är inget att sticka under stolen med.

Sist SD kampanjade mot tiggeriet i lokaltrafiken stoppade SL delar av kampanjen på grund av att den utgjorde en säkerhetsrisk. Någon sådan risk finns dock inte den här gången, menar Jesper Pettersson.

– Det är naturligtvis skäl att stoppa kampanjen och det skulle kunna bli en säkerhetsrisk men vi har gjort bedömningen att den här kampanjen, eftersom den bara sitter på en tunnelbanestation, inte utgör någon direkt säkerhetsrisk. Det skulle kunna bli viss vandalisering, men det får man ta med i beräkningen.

LÄS OCKSÅ:

Läs mer: Sverigedemokraterna kampanjar mot tiggeriet – igen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt