Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

Kritik mot Friends "unselfiekampanj"

Publicerad: 21 mars 2014, 08:41
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:43

Organisationen uppmanar ungdomar till att sluta ta selfies. Något som har upprört människor i de sociala medierna.


Ämnen i artikeln:

Friends

På sin Facebooksida skriver organisationen Friends, som arbetar för ett samhälle utan mobbing:

"Det är insidan som räknas! Väldigt många av de unga som blir utsatta för nätkränkningar blir det pga sitt utseende. Det är dags att vi flyttar fokus från alla selfies och istället blickar inåt. Du är vacker som du är! Byt din profilbild den här veckan och visa att du också tycker det är insidan som räknas."

Kampanjen, som består i en statusuppdatering på Facebook, har tagits fram internt av Friends.

Den har mötts av kritik från flera håll.

"Göm dig så slipper du kränkningar. Friends unselfie-kampanj flyttar fokus och ansvar till de som kan bli kränkta på nätet!" skriver en kritiker på Twitter.

"Friends och deras unselfie är bara en i raden av riktiga stolpskott de gjort runt sociala medier." twittrar en annan.

"Efter Friends satsning #unselfie ser jag fram mot #uninternet #unsocialamedier & #uninstagram." ironiserar en tredje.

Flera twittrare menar att Friends träffat riktigt illa i kampanjen, och att de flyttar ansvaret från mobbare till de utsatta.

Många ställer sig också frågande till varför Friends verkar råda ungdomar till att gömma sig, istället för att ta bilder och acceptera sig själv som man faktiskt är.

Johanna Wilkens, pressansvarig för Friends, försvarar kampanjen och menar att den positiva responsen varit större än den negativa.

– Vi har fått mycket positiv feedback och det är många, bland annat flera kändisar, som sprider och gillar den. Självklart finns det även folk som är kritiska, men det visar bara att den här typen av kampanjer behövs, säger hon till Dagens Media och fortsätter:

– Vår rapport visar att det är ett stort problem med nätkränkningar. Det här är bara en påminnelse från oss om att det är insidan som räknas. Vi vill inte att unga ska gömma sig, och vi skuldbelägger aldrig de utsatta, och det är heller inte så många som har tolkat det så.

Författaren Christina Stielli, som bland annat skrivit boken "Kör! En bok om drömmar och mål för tonåringar", är skeptisk till Friends kampanj. På sin blogg skriver hon, i ett hyllningsinlägg till selfien, bland annat följande:

"SJÄLVKLART ska ungarna ta bild på sig själva! Vi ska lära dem att vara stolta över sitt utseende, bejaka den de är, insida OCH utsida. Jag begriper ärligt talat inte resonemanget som Friends anammar? Vad vill de? Att de ungar som då blir förolämpade för sitt utseende UTANFÖR nätet ska dra en gammal strumpa över sig? Ska de gå med ansiktet inuti en luva? Ska de ducka på skolgården, gömma sig i matsalen, i klassrummet? Vad vill ni Friends?"

Johanna Wilkens har ännu inte läst bloggen, men meddelar att den kommer att kommenteras vid ett senare tillfälle.

– Vi bemöter all kritik som riktas mot oss. När det kommer till just den bloggen har jag inte hunnit med att läsa ännu, säger hon och fortsätter:

– Vi vill absolut inte förbjuda selfies eller bilder på sig själv på något sätt, men vi vill sprida budskapet att det är insidan som räknas.

Hur kommer ni gå vidare med kampanjen?

– Vi låter det vara som det är nu. Visst kan vi prata om det och se vad vi tycker internt. Dock är det så att alla på Friends står bakom den här grejen.

 

Pär Ullrich

Ämnen i artikeln:

Friends

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.