Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag03.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

Kreativiteten - en stark konkurrensfördel för svensk export

Publicerad: 21 Juni 2012, 09:06
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:18

Regeringen vill fördubbla svensk export mellan 2010 och 2015. Här spelar kommunikationsbranschen en viktig roll. Både för att stärka svenska varumärken utomlands, men också genom att också utvecklas till en alltmer internationaliserad industri för egen del. Hur det ska gå till diskuterades med bland andra handelsministern vid ett frukostmöte i Cannes på onsdagsmorgonen.


Ämnen i artikeln:

Cannes Lions 2012Komm

Handelsminister Ewa Björlings deltagande i Cannes Lions, visar på makthavarnas ökande insikt i marknadskommunikationens betydelse för näringsliv och samhälle. När Sveriges Kommunikationsbyråer arrangerade ett frukostmöte om kreativitet var ministern först ut att diskutera frågan med Komms styrelseordförande, Gustav Martner.

Ewa Björling förklarade att reklam och varumärkesbyggande inte var okända begrepp för henne, innan hon blev minister heller. Men som minister med många företagskontakter och uppgiften att hjälpa svenska företag att nå utanför landets gränser, så har frågorna fått större betydelse i hennes medvetande.

- Ofta kan jag också tänka, när det gäller företag som vill börja exportera, eller öka sin export, att de nog borde börja med att stärka sina varumärken innan de ger sig ut, berättade hon.

Enligt the Martin Prosperity Institute är Sverige världens mest kreativa land och svensk reklam är 125 gånger mer framgångsrik i internationella tävlingar än USA.  Clas Collin har räknat ut att 10,5 procent av byråernas totala omsättning, 2011, kom från export och SCB har funnit att den totala reklamexporten uppgår till 14,1 miljarder under samma period.

Det man då talar om är svenska byråer som hjälper svenska företag att marknadsföra sig på en internationell arena, likväl som svenska byråer som arbetar med internationella företag. Men också om exporten av svenska kreatörer, vilket inte ger några större inkomster i landet på kort sikt, egentligen.

- Men det är egentligen bättre att tala om internationalisering, än export. För det handlar ju om att åstadkomma interaktion, menade Sven-Olof Bodenfors, som deltog i en av de paneler som diskuterade frågan.

Regeringen har talat om behovet att fördubbla exporten vilket också gav deltagarna i onsdagsmorgonens samtal impulsen att fundera över vad det skulle innebära att dubblera det kreativa näringarna.

- Då måste man ha mer fokus på att växa och göra affärer, än att sälja sin verksamhet så fort chansen dyker upp. Man måste behålla stoltheten för det man skapar, menade Mattias Hansson, Hyper Islands tidigare vd.

En slutsats var att vi behöver diversifiera våra verksamheter och bli öppnare. För att lyckas med export, måste man också importera - kulturer, tänkesätt och kunskap.

- Tid är viktigt. Man måste ta sig tid att utveckla kvalitet och växa. När en industei har en boom talar man direkt om ett under. Mode-undret, musik-undret. Men det finns inga under. Det finns gammalt och nytt. Det finns de som bygger en kultur och de som skapar framgång, sa Sven-Olof Bodenfors som påpekade att kommunikationsbranschen inte är något särintresse.

- Vi är en del av svensk industri!

- Vi behöver hjälp här, sa Ewa Björling och berättade att hon var i Cannes tidigare i vår, på filmfestivalen.

- Jag var lite av ett svart får här då. "Vad gör hon här - en trader, en säljare".  Men kultur och affärer är inga motsatser. De hör ihop.

Och den svenska kulturen, vårt sätt att arbeta och utveckla affärer har många styrkor, menade panelerna. Och vilka styrkor kan då svensk kommunikationsbransch visa upp, som kan vara till nytta, både för landet och branschen i ett internationellt perspektiv.

- Nyfikenhet, samarbetsförmåga och ett globaltt perspektiv, sammanfattade Camilla Wallander från Berghs den unga reklamgenerationens styrkor.

- Nyfikenheten och en global syn är viktigt. Vi är så små, så vi måste lära oss. Men vi har också en enorm styrka i den trygghet vi har på jobbet. Den är en välsignelse som tillåter oss att vara modiga, menade Pelle Sjönell från BBH i Los Angeles.

- Sverige är ett av de länder som har gjort rätt, tyckte Chuck Porter, en av grundarna av CP + B.

Han var idel lovord och artighet över svensk kommunikationsbransch. Men på den direkta uppmaningen att nämna något negativt, konstaterade han att vår strävan efter att nå konsensus kan göra oss lite långsamma i beslutsprocesser.

-  Vi måste också bli bättre på att sälja oss själva. Ofta är vi alldeles för ödmjuka, tyckte Pelle Sjönell.

- Men, vi talar hela tiden om export och internationalisering i ett europeiskt/amerikanskt perspektiv. Det finns en hel värld utanför de begränsningarna, påminde Linda Björk på Amore och berättade om ett samtal hon haft, som blivit något av en ögonöppnare för henne.

I samband med ett styrelsemöte hade byrån tillfälle att, via Skype, samtala med en grupp kinesiska reklampersoner.

- En kvinna i trettioårsåldern var mycket imponerad över vår kreativitet. "Ni är så skickliga på att kopiera! Ni kopierar prestigevarumärken och gör om dem för en massmarknad. Som Ikea eller H&M, det är genialt". Hennes samtal var först lite av en chock, men jag har nog blivit lte mer ödmjuk av det,  berättade Linda Björk, som menade att vi inte kan fortsätta bara titta på den gamla världen och gamla tänkesätt.

Mycket av dagens och morgondagens konkurrens kommer från helt nya riktningar och då gäller det också att försöka förstå vad vi har att tävla mot.

Men det gäller även att utveckla själva verksamheten.

- Vi talar här om "creative business", sen fokuserar vi på kreativitet igen och glömmer affärerna, tyckte Mattias Hansson.

- Så om vi ska växa och utvecklas vidare gäller det alltså att inte bara vara duktiga på att jobba i Photoshop, utan också i Excel. Plus tala om handel och internationalisering, snarare än export, sammanfattade Gustav Martner.

Läs mer om Ewa Björlings tankar om Cannes och kommunikationsbranschen i Kristin Djerfs intervju.

Carin Fredlund

Ämnen i artikeln:

Cannes Lions 2012Komm

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.