Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

Kräver modelllagstiftning

Publicerad: 22 April 2013, 05:57
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:04

Reklamforskaren Nina Åkestam och Grön Ungdoms språkrör Lorentz Tovatt föreslår lagstiftning mot för smala modeller.


Efter tidningen Metros avslöjande om att unga modeller scoutas utanför Stockholms anorexiklinik kräver skribenten och reklamforskaren Nina Åkestam, samt Grön ungdoms språkrör Lorentz Tovatt, lagstiftning som ska förhindra användandet av sjukligt smala modeller i reklam.

I en debattartikel på SVT:s sajt kräver de att regeringen genast ser över hur en lagstiftning kan utformas för att skydda modellerna.

Lagstiftning kring modellernas arbetsvillkor finns redan i flera länder, och enligt skribenterna är det nu hög tid för Sverige att följa deras exempel.

"I de flesta riskyrken finns regler för att undvika att arbetstagare skadas i arbetet. I modellyrket i Sverige saknas däremot lagstiftning för att undvika att modellerna far illa. Det är fritt fram för uttalade krav eller outtalade förväntningar på att modellerna ska hålla en sjukligt låg vikt."

En lagstiftning skulle även motverka de "sjuka skönhetsidealen" som enligt skribenterna utgör en fara så väl för samhället som modellerna själva.

Helen Preutz

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.