Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag26.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

KPA:s reklam vilseledande

Publicerad: 17 December 2010, 13:59
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:27

KPA påstår sig förhindra produktionen av vapen – fälls nu av Reklamombudsmannen för vilseledande reklam.


Ämnen i artikeln:

Reklamombudsmannen

Ena filmen visar ”Jens, en fredsaktivist”, som enligt speakerrösten förhindrar ”produktionen av nya effektiva vapen”. I den andra filmen är det ”Åsa, en sann miljökämpe”, som förhindrar ”skövling av regnskog”.

Men enligt en anmälan som inkommit till RO varken hjälper eller stjälper det om man väljer att inte pensionsspara hos KPA.

Reklamombudsmannens opinionsnämnd fäller därför filmerna, som de anser vara vilseledande och strider mot Internationella Handelskammarens regler.

”Påståendena ger intryck av att den som pensionssparar hos annonsören förhindrar produktion av vapen och skövling av regnskog. När det gäller påståenden som är svårkontrollerade ställs särskilda krav på att påståendena är vederhäftiga. Ju mer långtgående påståenden som görs i reklamen, desto större krav ställs på bevisningen”, skriver RO i sitt uttalande.

I sitt yttrande till RO står KPA fast vid sina påståenden. De menar exempelvis att de, genom att inte investera i företag involverade i vapenproduktion, inte främjar vidare produktion av vapen och på så vis påverkar "företag att göra etiska överväganden".

RO anser dock att KPA inte ”presenterat någon relevant utredning som visar att bolaget genom sitt agerande aktivit förhindrar produktion av vapen eller skövling av regnskog”.

Johan Sjöström, chef för marknadskommunikation och affärsanalys, säger till dagensmedia.se:

– Vi följer naturligtvis RO:s beslut och kommer att gå igenom vår marknadsföring med de aktuella filmerna så att vi anpassar oss efter RO:s motivering helt enkelt.

Håller ni med i kritiken?

– RO har kommit till den uppfattningen att det är vilseledande och då rättar vi oss efter det uttalandet som RO har gjort.

Här kan du se reklamfilmerna:

Film 1: "Vapen"

Film 2: "Miljö"

Ardalan Samimi

Ämnen i artikeln:

Reklamombudsmannen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.