Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

Konsumentverket om Preems kampanj: "Vilseledande"

Publicerad: 17 november 2016, 06:00
Uppdaterad: 17 november 2016, 08:53

Konsumentverket ifrågasätter Preems kampanj med uttryck som "Tanka vägarnas grönaste drivmedel". Samtidigt menar Preem att marknadsföringen är sanningsenlig.


Ämnen i artikeln:

PreemKonsumentverket

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Preems reklamkampanj för Preem Evolution Diesel och Bensin har fått Konsumentverket att reagera.

I kampanjen beskrivs Preem Evolution Diesel och Bensin bland annat med påståenden som "Världens första klimatsmarta bilstunt","Tanka vägarnas grönaste drivmedel" och ”När du tankar Preem Evolution Diesel minskar du koldioxidsutsläppen med upp till 46 procent".

Eftersom att drivmedlen till största del innehåller fossilt bränsle, ifrågasätter Konsumentverket användandet av dessa uttryck och anser bland annat att kampanjen är "vilseledande och otillbörlig".

Vidare menar Konsumentverket att kampanjen kan ge konsumenten intrycket av att drivmedlen har en unik revolutionerade miljöfördel, samtidigt som Preem inte har visat vilka dessa fördelar är.

Preem ges nu möjlighet att yttra sig över Konsumentverkets kritik, samt redogöra för vilka åtgärder man ska genomföra, senast 28 november. 

Preem själva menar att påståendena som görs i kampanjen stämmer, men har ännu inte lämnat in sitt yttrande till Konsumentverket.

– Vi anser såklart att marknadsföringen är vederhäftig och inte vilseledande. Den innehåller inte någon framställning i ord eller ljud som direkt eller indirekt är ägnad att vilseleda konsumenten om produktens miljöaspekter, miljöfördelar eller om miljöfrämjande åtgärder som vidtagits av annonsören, säger Helene Samuelsson, kommunikationschef på Preem, till Dagens Media, och fortsätter:

– Preem Evolution Diesel innehåller upp till 50 procent förnybar råvara till största delen svensk tallolja. Talloljan är en restprodukt från svensk skogsindustri. Inblandningen av förnybart material innebär att koldioxid-utsläppen minskar med upp till 46 procent i jämförelse med traditionell, fossil diesel. Det innebär i sig att närmare varannan tank är fossilfri.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

PreemKonsumentverket

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.