Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

KGB bjuder in Studio Total

Publicerad: 7 Augusti 2012, 14:54
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:34

Vitryska säkerhetstjänsten KGB vill förhöra personerna bakom nallebjörnssläppet över huvudstaden Minsk – och bjuder därför in den svenska pr-byrån Studio Total till Vitryssland.


Ämnen i artikeln:

Studio Total

I ett meddelande till pressen skriver KGB att kränkningen av det vitryska luftrummet ska utredas och att de svenskar som deltog i ”organiseringen och genomförandet av det illegala intrånget över landsgränsen” därför har bjudits in till huvudstaden Minsk för att ”delta i utredningen i egenskap av misstänkta”.

Studio Total-grundaren Thomas Mazetti berättar för dagensmedia.se att han fick kännedom om skrivelsen när han kontaktades av ryska tidningen Pravda.

– Nu ska vi ta ställning till hur vi ska förhålla oss till det här, säger Thomas Mazetti till dagensmedia.se.

Det var under Almedalsveckan som det blev känt att Studio Total flugit in över Vitryssland i ett sportflygplan och släppt ut 1000 nallebjörnar med budskap om yttrandefrihet och demokrati. Efter det har två vitryska medborgare gripits för att ha rapporterat om nallarna.

Studio Total skrev i mitten av juli ett öppet brev till den vitryske presidenten Aleksandr Lukasjenko där de kritiserade det vitryska styret och arresteringen av Anton Surapin, journalisten som först greps av den vitryska polisen.

Brevet avslutades med uppmaningen:

"Om du nödvändigtvis måste fängsla och förhöra folk, varför inte bjuda in oss? Det var trots allt vi som flög."

– Vi har tidigare sagt att vi kan åka dit, men i så fall måste vi ha immunitet så att vi inte blir åtalade för något, säger Thomas Mazetti, och fortsätter:

– Jag tror att den vitryska regimen skulle se det som en propagandaseger om vi åker dit, de förhör oss och sedan låter oss åka hem. Men om det på något sätt kan hjälpa de två journalister som riskerar att bli fängslade så kan vi tänka oss att bjuda på det. Men vi måste först se till att göra allting rätt.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Studio Total

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.