Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

KD-topp rasar mot SSU:s Putin-Hägglund-kampanj

Publicerad: 9 September 2013, 11:54
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:35

SSU:s senaste kampanj, där Göran Hägglund jämförs med Vladimir Putin och Jimmie Åkesson, får Andreas Sturesson, Kristdemokraternas kommunalråd i Jönköping, att se rött.


Ämnen i artikeln:

SSUSocialdemokraterna

I förra veckan berättade Dagens Media om SSU:s nya kampanj inför kyrkovalet i september. Hittills har ungdomsförbundet släppt två omtalade filmer som ska få fler att rösta.

I den första filmen hävdar SSU att Jesus var Socialdemokrat. I den andra jämförs KD:s partiledare Göran Hägglund med Rysslands president Vladimir Putin och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Kampanjen har både hyllats och kallats för osmaklig. En som är mycket beklämd över kampanjen är Andreas Sturesson, kommunalråd för Kristdemokraterna i Jönköping.

– Att jämställa Göran Hägglund med Vladimir Putin är inget annat än ett lågvattenmärke. Kampanjen är smaklös. Jag skulle kunna säga att Stefan Löfven och Kim Jong-un vill ha mindre valfrihet än Alliansen men jag skulle aldrig komma på att trycka upp det på en valaffisch, säger Andreas Sturesson till Dagens Media.

Vad tycker du om SSU-Jesus?

– Jag kan tycka att den är lite tafflig men de är i sin fulla rätt att göra en sådan film.

Andreas Sturesson kräver nu att Socialdemokraterna tar sitt ungdomsförbund i örat.

– Jag skulle aldrig acceptera att vårt ungdomsförbund KDU agerade på det här sättet och jag förväntar mig att Socialdemokraterna markerar gentemot sitt ungdomsförbund och förklarar att det här inte är acceptabelt. Gör man inte det måste man förklara varför det är relevant att ha med Göran Hägglund och Vladimir Putin i samma film. Putin ställer inte upp i kyrkovalet, SSU vill bara att den avsky som människor känner för honom ska spilla över på mitt parti.

Vad händer om (S) inte tar avstånd?

– Om de inte förklarar att det här är ett mindre lämpligt sätt att agera på är jag orolig för att det här bara kommer eskalera. Som de agerar nu riskerar de att öka politikerföraktet och ointresset för politik. Jag vill inte ha den här typen av valrörelse i min kommun. Jag vill att den ska vara renhårig och inte smutsig.

Vad tycker du om att Jimmie Åkesson är med i kampanjfilmen?

– Jag tycker inte att någon av de tre passar in tillsammans.

Finns det något positivt du har att att säga om SSU:s kampanj?

– Att Socialdemokraterna engagerar sig i ett val som har väldigt lågt valdeltagande. Däremot tror jag att de kan göra det på ett betydligt smakfullare sätt.

På riksnivå är Kristdemokraterna däremot inte intresserade av att kommentera varken Hägglund-Putin eller SSU-Jesus. Anledningen är att man inte vill att filmerna ska få mer uppmärksamhet än de redan fått.

– Eftersom att vi som parti inte ställer upp i kyrkovalet känns det konstigt att vi ska kommentera det. Vi vill inte ge det här större uppmärksamhet än vad som behövs, säger Fredrik Hardt, pressekreterare för KD, till Dagens Media.

LÄS OCKSÅ:

LÄS ÄVEN:

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

SSUSocialdemokraterna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.