Kampanjer
Känslorna som skapar förstklassiga julannonser
Publicerad: 10 december 2018, 06:40
Skärmdump från BBC julkampanj "Supporting act" från 2017.
KRÖNIKA. Unruly har listat och analyserat de julannonser som skapar mest känslor de senaste åren.
Förr i tiden var det den plötsliga kylan, snön och julpyntet som påvisade att julen var på ingång. Nuförtiden är julen påväg när julannonserna börjar dyka upp redan i början av november.
Unrulys insightavdelning har undersökt vilka känslor och teman som är viktigast att påvisa i julreklamen för att få människor att känna starka känslor samt minnas reklamen. Om du tänker tillbaka på julannonser från tidigare år kommer det säkert upp en hel del minnen och känslor, allt från Coca Cola-lastbilen till Aladdinaskens nedersta lager.
Vi har tittat på några av de mest populära julannonserna från UK från de senaste tre åren för att ta reda på vilka känslor som framkallades samt vilka teman som varumärkena har satsat på.
Den övergripande känslomässiga profilen för julen:
Vi har undersökt annonser från 2015, 2016 och 2017 och vi kan se att annonserna har en tydlig trend i att de framkallar känslor som lycka och värme, följt av inspiration och nostalgi.
Det kommer inte som en överraskning att varumärken väljer att framkalla just dessa känslor, för de flesta av oss kommer de hand i hand med den här tiden på året. Vi upplever känslor som lycka och värme när vi tänker på att spendera tid med våra nära och kära. Vi upplever också nostalgi när vi tänker tillbaka på det som gör julen speciell för oss, kanske är det att titta på samma julfilm varje år, klä granen eller träffa släkt man sällan träffar.
Den emotionella profilen för 2015 faller väl i linje med den trenden, den framkallar starka känslor av lycka och värme, följt av inspiration, nostalgi, förvåning, stolthet och sorg. Det här året kom John Lewis berömda "Man on the moon"-annonsen ut och det år som Sainsburys tog barnens bokkaraktär "Mog the cat" till liv.
2016 såg vi den starkaste känslomässiga profilen av de år vi undersökte. Vi såg annonser framkalla starka känslor som stolthet och sorg, starkare jämfört med de andra åren. Annonser som John Lewis "Buster the dog", M&S "Mrs Claus" och Heathrow Airports "Coming home" hamnade på topplistan.
2017 såg vi en liknande känslomässig profil som 2015, dock framkallade denna något lägre sorg och inspiration men högre komik. Detta år hade reklamfilmer som McDonalds lanseringen av "Carrot Stick" och BBC Ones "Supporting act" animerad annons där en liten tjej och hennes pappa skapade starkare band genom ett juluppträdande den starkaste känslomässiga profilen.
Topp-5 mest känslomässiga julannonser i Storbritannien
De starkaste känslomässiga julannonserna 2015–2017
Vi kan se ett samband mellan de annonser som har presterat bäst respektive år, samtliga av dem erbjuder ett koncept som är känt för tittarna sedan tidigare vilket medför en låg sannolikhet för förvirring och framkallar en stark känslomässig effekt bland tittarna. Ett annat genomgående tema för dessa topp-julannonser är porträtteringen av hur viktigt det är att inte känna sig ensam under julen. Alla tre annonserna lyckades fånga julens magi på olika sätt.
• "Man On The Moon" fokuserade på ensamheten och utanförskapet runt julen och hur viktigt det är att alla känner att de betyder något och är inkluderade, oavsett ålder.
• "Buster The Boxer" erbjuder ett starkare fokus på integration, vilket visar att genom
ett gemensamt intresse kan till och med de mest naturliga fienderna förenas.
• "Supporting Act" påvisar hur viktigt det är att finnas där för varandra när det behövs.
Både "Man on the Moon"och "Supporting Act" tar upp viktiga ämnen som existerar idag och ger en ny take på det traditionella jultemat som består av lycka och värme. "Buster The Boxer" spelar mer på den äkta och barnsliga lyckan som julen framkallar i många av oss, samtidigt som de lagt till en humoristisk twist.
De starkaste känslorna i topp 5
Tittar vi på samtliga topp annonser under 2015–2017 är de två starkaste känslor värme och lycka. Dock skiljer sig den tredje känslan åt för samtliga av annonserna, detta var något oväntat.
På andra plats 2015 kommer EDEKAs "Heimkommen"-annons, denna annons framkallade den starkaste ledsamheten av alla topp-5-annonser. Fokus låg på ensamhet, vilket framkallade en stor sorg bland tittarna då den porträtterar bilden av en äldre man som fejkar sin död för att föra sina nära och kära tillsammans.
John Lewis “Buster the Boxer” annons framkallade stor förvåning, detta berodde troligen på att konceptet gick att relatera till då ett gemensamt intresse kan sammanföra de mest oväntade. Tittarna blev sannolikt mer förvånade över hur bra annonsen fångade äkta lycka som infanns sig bland både hunden och alla djur som lekte på trampolinen.
Under Barbours "Snowman"-annonsen kände sig tittarna mycket nostalgiska. Detta berodde troligen på att temat av annonsen som spelade på den berömda animationen från 1980-talet och dess uppföljare från 2012. Detta bidrog till att varumärket kunde fånga en bredare publik samt relatera till konceptet. Annonsen framkallade dessutom nostalgiska minnen då samma animationsstil används som de tidigare versionerna.
Key takeaways:
• Topp 5 starkaste emotionella julannonserna visar att den känslomässiga profilen för jul är starkt ledd av lycka och värme.
• Den annons som framkallade starkaste känslor för respektive år visade en gemensam röd tråd av igenkännande med ett tema som fokuserar på samhörighet och integration, samtidigt som varje enskild annons erbjuder sina individuella takes på temat och därmed särskiljer sig från mängden.
• Annonserna har påvisat att det är viktig att ta upp aktuella ämnen eller spela på rena och skär jullycka för att framkalla det starkaste känslorna.
• Analysen visade att den tredje starkaste känslan särskilde sig från år till år i form av stark sorg, förvåning och nostalgi.
• Genom att fokusera på en tvist i sin känslomässiga profil kunde varumärkena sticka ut genom att erbjuda en annan vinkel för att porträttera julen.
Isabelle Soderhielm, solution manager Nordics, Unruly