Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

"Kanske är reklamarna avundsjuka på konstnärer"

Publicerad: 25 januari 2013, 14:36
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:58

Försvarsmakten och DDB:s kampanj har sågats på kultursidorna. Nu ger sig Konstskolan Munka in i debatten – med ännu ett hån.


Ämnen i artikeln:

DDBFörsvarsmakten

"Vad håller du på med?". Det är frågan som Försvarsmakten ställer i den reklamkampanj som bland annat visar en man som fotograferar en surdeg med mobilen och en kvinna som sorterar sin bokhylla efter färg.

Men kampanjen, som beskrivs som ett hån mot samtiden har stött på patrull och har sågats på flera kultursidor.

"Hellre surdeg än stridisar", skriver Svenska Dagbladets kulturkritiker Clemens Poellinger medan DN:s Fredrik Strage menar att kampanjen visar på ett kulturförakt.

Nu hånas kampanjen även i de sociala medierna, där DDB:s slogan klistrats på ett känt krigsfotografi. David Skoog är linjeledare på Konstskolan Munka, som laddat upp bilden på sin Facebook-sida.

– Vi hittade den här bilden på nätet, men gjorde om den så att den skulle gälla för alla förebyggande konstutbildningar, säger han till dagensmedia.se.

Även han är kritisk till kampanjen, som tagits fram av reklambyrån DDB.

– Jag tycker att man kan göra reklam för det man sysslar med utan att behöva ta ställning mot något annat. Undertexten är att visuella och konstnärliga uttryck är onödiga, säger han och fortsätter:

– Det är en kritik mot kulturella uttryck. Som att en man inte kan baka bröd, han måste vara ute och rädda folk. Men så är det ju inte, båda behövs.

David Skoog riktar också kritik mot DDB och menar också att det "ligger ett svek" bakom kampanjen.

– Det är ju inte Försvarsmakten som har kommit på det här själv och jag tänker på de här reklamarna som ligger bakom idén. Jag vet inte om de är avundsjuka på konstnärer eller något.

Han håller dock med om att kampanjen är effektiv.

– Den är jävligt smart för den lyfter debatten. Det som är anskrämligt är att man gör skillnad på det som anses vara vettigt.

Vad har ni fått för reaktioner på bilden?

– Jag börjar först nu förstå genomslagskraften i den, men vi har fått lite blandade reaktioner. Det är inte bara positivt. Någon skrev vad ska vi göra om ryssen kommer, men det är helt fel att säga så. Konst kan visst vara motstånd.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

DDBFörsvarsmakten

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.