måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

Kampanjen som ska stoppa hetsiga idrottsföräldrar

Publicerad: 21 april 2017, 07:50
Uppdaterad: 21 april 2017, 10:57

Stockholms idrottsförbund i kampanj för att lyfta frågan om hur barn pressas av föräldrar och tränare.


HF

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

1 av 5 barn som idrottar känner för hård press från vuxenvärlden, enligt Stockholms Idrottsförbund och distriktsförbunden i Stockholm inom handboll, innebandy, basket och fotboll.

Den problematiken vill nu förbunden lyfta i en kampanj med rubriken "Hur kan du som vuxen stötta barn som idrottar?".

Kampanjfilmen inleds med att ett barns om har ett budskap till alla vuxna:

"Hej alla ni vuxna som tycker det är superviktigt att barn och ungdomar håller på med idrott. Alla ni föräldrar, tränare och släktingar. Vet ni att träningslusten dör för så många, så tidigt, på grund av er. Fatta, ni gör ett fantastiskt arbete som coachar, skjutsar och bryr er. Som står vid sidan och hejar helg efter helg. Men det är också ni som dödar lusten att fortsätta, som tar bort glädjen med idrott."

– Syftet med filmen är att skapa medvetenhet och förändring bland vuxna, tränare, ledare, föräldrar och andra personer som finns i barnens idrott. Vi vill även att barnen ska veta att vi gör detta för deras och för idrottens skull. Att vi står på deras sida, säger Cinnika Beiming, distriktsidrottschef Stockholm, i en kommentar.

Förutom kampanjfilmen släpper förbunden även ett test som vuxna uppmanas göra för att bli mer medveten om sitt beteende kring barn och idrott.

Bakom kampanjen står byrån Svensson.

– Det är lätt att göra fel även om man menar väl. Jag var själv fotbollstränare i sex år och såg många exempel på vuxna som pressade istället för stöttade. Inte minst jag själv inser jag nu i efterhand. Nu vill vi att fler ska bli medvetna  och har därför gjort en film som belyser detta samt ett test där vuxna kan gå in och ta tempen på sig själva och sitt beteende, säger Tomas Carrfors en av kreatörerna bakom filmen, i en kommentar.

I filmen medverkar idrottsprofilerna Hans Vestberg, ordförande Sveriges Olympiska Kommitté samt Victoria Sandell Svensson, en av Sveriges bästa målskyttar genom tiderna.

Hela projektet är samfinansierat av de fyra största idrottsförbunden i Stockholm: Stockholms Handbollförbund, Stockholm Basket, Stockholms Fotbollsförbund och Stockholms Innebandyförbund. 

Arbetsgrupp:

Uppdragsgivare:Helen Alpstig och Pia WesikStockholms Idrottsförbund

Arbetsgrupp Svensson:Daniel Granqvist - KreatörTomas Carrfors - KreatörChristina Berntzon - ProduktionsledningRikard Rogeland - Producent/FotoMizgin Kanat - Digital DirectorHannah Almerud - Content Manager

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev